Каква функция е изпълнявал древният Стоунхендж? Ново изследване подкрепя допълнително теорията, че това е слънчев календар, при това доста специален – 365,25-дневен, сходен с календарите в източното Средиземноморие (и в частност в Египет).

Идеята, че кръг от камъни може да изпълнява ролята на календар въобще не е нова. Разногласието сред учените по-скоро е свързано с начина, по който функционира. През годините са предложени множество слънчеви и лунни календари, които да обяснят подредбата на сарсен – техническият термин на изправените камъни. Камъните са ориентирани към изгрева на лятното слънцестоене (оттам и слънчевата връзка).

Изследването, публикувано в Antiquity, твърди, че кръгът сарсен е изграден от 30 камъка, като всеки един от тях представлява отделен ден от месеца. Същевременно камъни с нетипична форма разделят допълнително кръга на седмици, всяка от които включва 10 дни. 12 месеца с по 30 дни прави 360 дни. Последните пет дни, които завършват слънчевата година, са отбелязвани с пет структури от подковата Трилитон, които се намират на видно място в центъра на паметника. Благодарение на четирите камъка извън кръга на всеки четири години може да бъде добавян по един ден.

Източник: Antiquity/drawing by V. Constant

Каква е функцията на подобен календар? Древните хора не са го използвали, за да си кажат: „Днес е петък, 4 март 2022 г. сл. Хр.“ или пък да знаят кога е време да засяват своите посеви. Целта на подобен гигантски календар е да отбелязва важни празненства.

„Календарът е там, за да могат да се случват неща в дните, определени от боговете. Или пък да обърнем ситуацията – те са там, когато богът очаква да бъде усмирен – казва авторът на проучването проф. Тимъти Дарвил от Университета в Борнмът пред IFLScience. Според него календарът е важна част от взаимоотношенията между вселената и ежедневието на обикновените хора. „И хората, които контролират времето, контролират и божествата“, допълва той.  

365,25-дневен календар звучи доста познато, нали? Това на своя страна повдига въпроса (ако предположим, че интерпретацията е правилна) откъде е дошла идеята за него? Дарвил смята, че тя е била „внесена“ в Британия от хората, придвижващи се из Европа.

„Този модел може да бъде видян и в други части на стария свят – по същото време, в което и Стоунхендж е бил построен. Той често се нарича Египетски граждански календар и се смята, че е използван и далеч извън пределите на Египет – обяснява проф. Дарвил. Този календар, разбира се, се превръща в основата на много модерни календари, които в момента използваме.“

По време на построяването на Стоунхендж из цяла Европа възникват слънчеви култове, водещи началото си от култа към египетския бог Ра. Знаем, че различни култури от Средиземноморието започват малко по малко да достигат до други кътчета на света. Т.е. не е изключено идеята за подобен тип календар да е стигнала чак до Египет. През последните 20 години стана ясно, благодарение на анализ на древна ДНК, че хората наистина са странствали на големи разстояния.

„Стоунхендж е наистина стар и сложен паметник. Разшифроването му е трудно нещо. Чудесно е, че в момента се работи сериозно в тази област – продължава проф. Дарвил. Това е като голяма средновековна катедрала или велик храм на която и да е религия… Тези сгради, тези структури са изпълнени със собствен живот и те се променят с течение на времето… В края на краищата обаче важна е не постройката, а хората, които са я издигнали. Те създават паметник с определена цел.“

Източник: IFLScience