Археолози откриха стотици големи ловни ями под повърхността на Стоунхендж, които подсказват, че хората са използвали тази прословута историческа местност много по-отрано, отколкото предполагахме досега.

С помощта на разнообразни геофизични сензори археолози от Бирмингамския и Гентския университет успяват да видят какво се крие под повърхността на Стоунхендж и района наоколо. Наред с по-стандартните археологически методи, специалистите използват и инструменти за електромагнитна индукция, които измерват електропроводимостта на почвата. По този начин те „изграждат“ картина на онова, което се крие под повърхността.

Екипът се натъква на ясни доказателства за неизвестна до момента праисторическа активност в района и по-специално - от среднокаменната епоха до по-късната бронзова епоха. Откритията са публикувани в Journal of Archeological Science.

Сред находките са 400 ями – всяка с диаметър над 2,5 метра, датирани от ранната среднокаменна епоха (8000 г. пр. н.е.) до средната бронзова епоха (1300 пр. н.е.).

Най-старата яма от среднокаменната епоха е и най-старата следа от земеобработка в района на Стоунхендж (нейната датировка е от около 8200 г. пр. н.е.). Изследователите предполагат, че тя е била използвана за ловен капан за по-големи животни като например турове (изчезнал едър вид бозайник от разред Чифтокопитни – предшественик на днешните говеда), благородни елени и диви свине. Стоунхендж е бил изграждан на множество етапи от 3000 г. пр. н.е. до 2000 г. пр. н.е., но тези ями показват, че хората са използвали тази местност 5000 години преди това.

Всъщност ямите са дори по-стари дори и от намиращия се в съседство (на около 1,5 км) археологически обект Блик Мийд.

„Откритието на най-голямата известна до момента яма от ранната среднокаменна епоха в северозападна Европа показва, че това е било специално място за обществото на ловците събирачи – хиляди години преди камъните да бъдат издигнати“, казва д-р Ник Снашол, археолог към Обектите за световно наследство Стоунхендж и Ейвбъри.

Откритието показва също така, че през хилядолетията Стоунхендж е изпълнявал (освен церемониална) и други функции. Така например вече ни е известно, че в рамките на значителен период от време Стоунехдж е бил и гробище. За това свидетелстват дузините тела, открити в района. Изглежда обаче през ранната среднокаменна епоха Стоунхендж е бил използван основно за ловна местност.

Източник: IFLScience