Всеки родител знае, че продължителното носене на бебе може да бъде доста изтощително и непрактично. Преди повече от 10 000 години, когато родителите са ловували и събирали храна почти непрестанно, вероятно това е било дори още по-трудно. Съществуват изключително малко данни за различните начини, по които нашите предци са носели своите мъничета. Сега обаче учените откриват доказателства, които разбулват тази мистерия.

Екип от изследователи от Монреалския университет използват аналитични методи, за да проучат момиченце на 40-50 дни, открито през 2017 г. в пещерата Арма Вейрана в Лигурия, Италия. Тя е кръстена Неве, което означава сняг, и е била погребана заедно с множество перфорирани морски черупки, използвани за украшения.

Изследването използва 3D фотограметрия с висока резолюция – техника, при която се създава триизмерен модел на обект или място посредством множество припокриващи се снимки. Те я съчетават с микроскопични наблюдения и анализи чрез микро компютърна томография на перфорираните черупки, открити с Неве.

Открити са четири големи перфорирани двучерупкови медальона и над 70 перфорирани морски черупки, които са уникални за този праисторически обект. Тези черупки са били носени многократно и учените не смятат, че са създадени специално за Неве, живяла по-малко от 2 месеца. Освен това изработката им вероятно е отнела часове. Ето защо най-вероятно са принадлежали на някой от обществото на Неве и впоследствие са ѝ предадени – например за да я предпазват от зли сили или дори като наследствен подарък.

„Като се има предвид какво усилие се изисква да се създадат и да се преизползват тези черупки с течение на времето, е интересно да видим, че обществото е решило да се раздели с тях при погребението на толкова млад индивид“, казва Клаудин Гравел-Мигел, ръководителка на научния екип. „Нашето изследване подсказва, че тези черупки и медальони най-вероятно са красяли човека грижещ се за Неве, който също е заровен с нея.“

Позицията на тези черупки също ни дава важна информация. Много по-стари методи на разкопки принципно не документират позицията на орнаментите. Сега обаче това малко по малко започва да се променя.

Конкретно при Неве изследователите откриват, че черупките са зашити към парче плат, кожа или козина, използвана за повиване на бебето в деня на погребението ѝ. Този материал би могъл да бъде долна дреха, одеяло или слинг. Изследователският екип смята, че най-вероятно е използван за носене на мъничето. За това подсказва позицията на крачетата на Нева, прибрани над коремната област (и скриващи много от черупките). Гравел-Мигел и колегите ѝ подозират, че тези украшения не са изпълнявали функцията на най-обикновена украса, разпръсната върху гроба. Най-вероятно те са били „част от украсена дрешка или от бебешки слинг, използван през живота на детето.“

Някои от черупките дори са леко извити около костта на горната част на ръката – т.е. вероятно маркират контурите на отдавна изгубена обвивка, използвана за слинг.

Не е изключено семейството на Неве да ѝ е дало тези черупки с идеята да я защитават. Те обаче не са изпълнили предназначението си и затова хората са предпочели да ги погребат с нея. Възможно е също така да са използвани за създаването на трайна връзка между Неве и обществото ѝ.

Изследването е публикувано в Journal of Archaeological Method and Theory.

Източник: IFLScience