Ново и изключително мощно сканиране на Хеопсовата пирамида с помощта на космически лъчи би могло да разкрие повече информация за две мистериозни „празнини“ в нея.

Най-голямата от тях се намира над голямата галерия – проход, който вероятно води до камерата на фараона Хеопс (също Хофу или Хуфу). Тя е дълга около 30 метра, а височината ѝ достига 6 метра. Това показват по-стари сканирания на пирамидата.

Археолозите не са напълно сигурни какво ще открият във въпросната празнина. Тя може да е едно голямо пространство или няколко малки стаи. Освен това те се надяват да открият и функцията ѝ - може би най-невероятното предположение е, че отворът представлява скритата погребална камера на Хеопс. В най-лошия случай проходът е изпълнявал някаква роля при построяването на самата пирамида.

Хеопсовата пирамида, създадена в чест на фараона Хеопс (който царува ок. 2589 – 2566 пр. Хр.). Тя е най-голямата създавана някога от древните египтяни и единственото запазено чудо на древния свят.

В периода 2015-2017 г. специалисти от проекта ScanPyramids извършват поредица от сканирания, които анализират мюони – космически частици, които редовно падат върху Земята – за да засекат потенциални празнини. Именно по този начин през 2017 г. са открити и двете празнини.

Сега нов екип планира да сканира Хеопсовата пирамида отново, но този път с много по-мощна система, която ще анализира мюоните много по-подробно. Мюоните представляват елементарни частици с отрицателен заряд, които се формират, когато космическите лъчи се сблъскат с атомите в земната атмосфера.

Тези високо енергийни частици падат постоянно върху Земята (да, безвредни са). Тъй като се държат различно в зависимост от това дали си взаимодействат с камък (да речем) или въздух, изследователи могат да използват свръхчувствителни детектори, за да открият местоположението на частиците и да картографират нови пространства, които не могат да проучат физически (какъвто е случаят с Хеопсовата пирамида).

Илюстрация на вътрешността на Хеопсовата пирамида. Източник: ScanPyramids mission

„Възнамеряваме да поставим система от телескопи, чиято чувствителност е над 100 пъти по-голяма от оборудването, използвано наскоро в Хеопсовата пирамида - пишат учените в arXiv (т.е. техният научен труд все още не е преминал през процедура за анонимно рецензиране). – Тъй като предложените детектори са много големи, те не могат да бъдат поставени във вътрешността на пирамидата. Следователно ние ще ги поставим отвън и ще ги придвижваме покрай основата. По този начин ще можем да съберем мюони от всички ъгли, за да можем да натрупаме необходимия набор от данни.“

„Използването на много големи мюонни телескопи извън [Хеопсовата пирамида] може да произведе изображения с много по-висока разделителна способност благодарение на големия брой засечени мюони.“

Детекторите са толкова чувствителни, че те могат да засекат дори и наличието на артефакти във въпросните празнини, казват изследователите.

Екипът е получил разрешение от египетското Министерство на туризма и антиките да извърши въпросното сканиране, но все още се нуждае от финансиране, за да построи оборудването и да го постави край Хеопсовата пирамида.

Източник: Science Alert