Звездоносната къртица (Condylura cristata) обитава Северна Америка, мокрите ниски места на Източна Канада, Североизточните САЩ, Атлантическото крайбрежия и Грузия. Тя е единственият представител на Рода Condylura.

Ако се чудите откъде идва името й, достатъчно е да погледнете Звездоносната къртица отпред. Тя може да се похвали с цели 22 месести израстъка, които приличат на пипала. Те са разположени звездообразно около ноздрите й. По тях има около 25 000 рецептора, които са причина за повече от перфектното й обоняние.

Звездоносната къртица, подобно на всички останали къртици, живее под земята и е сляпа. С помощта на тези израстъци тя подушва плячката си и я опипва. По-забележителното е скоростта, с която го прави. Учените са установили, че тя е способна да изучи до цели 13 жертви само за 1 секунда! А между докосването на „храната“ и поглъщането й изминава около четвърт секунда. Този акт е напълно невидим за простото човешко око. За да можем да забележим действието, е необходима специална камера.

Толкова скорострелни лакомници се срещат само сред рибите.