Ако си мислите, че знаете всичко за местните плодове и зеленчуци, цветя и дървета, много се заблуждавате! Защото учените постоянно изнамират нещо ново и любопитно за добрите стари картофи, моркови или ягоди. Понякога става дума за отдавна забравени и отново възродени знания.

1. Картофите са месоядни растения.

Английски учени са открили, че картофите (впрочем и доматите) притежават качества на месоядни растения. Стъблата им са покрити с фини власинки, с които могат да улавят насекоми. Когато мъртвите животни паднат и се разложат в почвата, картофите изсмукват от нея освободените хранителни вещества.

2. Морковите дължат цвета си на холандците.

По-младото поколение е израснало с убеждението, че морковите непременно трябва да са оранжеви. Но това свое оцветяване зеленчукът е получил едва през 17 в. в Холандия. По природа морковите могат да бъдат червени, лилави, жълти или бели. Не е съвсем ясно как се е стигнало до оранжевата мода. Според една от версиите холандските градинари култивирали оранжевия вариант в чест на принца на Оранж Вилем, който извоювал независимостта на страната.

3. От пащърнака може да се вари бира.

Най-вече в миналото пащърнакът е бил използван за производството на вино и бира заради съдържанието си на скорбяла. Който е любопитен да опита такава бира, може и днес да  си я достави.

4. Розмаринът всъщност е градински чай.

С помощта на ДНК тест ботаниците са установили, че розмаринът принадлежи към семейството на градинския чай и няма свое собствено. За щастие това откритие по никакъв начин не засяга обикновените хора и те спокойно могат да продължат да наричат розмарина розмарин.

5. Някои овощари сушат черешите си с хеликоптер.

Когато вали, по повърхността на черешите се събира вода и те се пукат. За да не стане реколтата им неизползваема, овощарите сушат плодовете с въздушна струя от хеликоптер. Във всеки случай тази практика е разпространена предимно в САЩ и Австралия.

6. Не търси бук, избягвай дъб.

Че поговорките не са най-добрите съветници, доказва следната народна „мъдрост“: „Търси бук, избягвай дъб“. Може би се дължи на факта, че за разлика от дъбовете, буковете не носят следи от мълнии. Докато кората на дъба е набраздена, тази на бука е гладка и когато се намокри от дъжда, отвежда светкавицата право в земята. Освен това буковете растат на групи, докато дъбът често се извисява самотен. От всичко това би следвало, че при гръмотевична буря е по-сигурно да се скриете под  бук, вместо под дъб. Все пак ако ви е мил животът, най-добре избягвайте всички дървета!