Какво не знам за лука

06 септември 2018 г., 21:20
1740

Shutterstock

Лукът е една от основните съставки за овкусяване на ястията. Въпреки че е неприятен за очите и предизвиква сълзене, той се използва в кулинарията почти навсякъде. Foodpanda подбра няколко важни и интересни фактa за така обичания от всички ни зеленчук.

  • Лукът съдържа флавоноиди - уникални съединения, които се намират в редица полезни за здравето растения. Те съдържат предимно биоеквивалентния кверцетин, който се прилага като антиоксидант, противораково и противовъзпалително вещество.
     
  • Въпреки че лукът е доста популярен, той няма много големи хранителни свойства. Една чаша нарязан лук съдържа 234 мг калий. За справка - в 1 банан откриваме около 537 мг.
     
  • Лукът съдържа серни съединения. Това е причината очите ни да сълзят от него и да оставя траен вкус в устата ни.
     
  • Лукът се използва за медицински цели. Много култури вярват, че той абсорбира микроби и е добре да се държи до леглото.
     
  • Съществува все още недоказана теория, че престоелият лук става токсичен заради освобождаването на серни съединения.
     
  • Лукът предотвратява косопад, ако се търкате директно върху скалпа. 
Ключови думи:
Коментари