Всички зеленчуци са полезни, но все пак някои са особено полезни. Като лука например. Той помага за работата на сърцето, заздравява костите, но освен това има и други ползи от него, които биха ви изненадали.

Ако имате непоносимост към лук, непременно се консултирайте с лекар, преди да се впуснете да го консумирате или да изпробвате някоя от по-долните рецепти.

Ето 5 безспорни ползи от ежедневната консумация на лук:

1. Спомага за плодовитостта.

В миналото мъжката импотентност се е третирала с редица изследвания, операции и какво ли не – днес обаче можем просто да пием сок от лук. Богатото му съдържание на антиоксиданти несъмнено подобрява качеството на спермата

2. Отразява се добре на синусите.

Ако ви потече кръв от носа, можете да си помогнете с лук. Вземете една половинка от глава лук и я поставете под ноздрите си, след което вдишайте дълбоко. Лукът съдържа витамин C, което спомага за спиране на кръвотечението. Лукът помага и при запушен нос.

3. Предотвратява депресията и лошото настроение.

Лукът съдържа фолиева киселина, или иначе казано витамин B9, който се бори успешно с депресивните състояния и повдига настроението, като „побеждава“ аминокиселината хомоцистеин. Високият хомоцистеин в кръвта е независим рисков фактор за развитието на усложнения при хора със сърдечно-съдови заболявания, уврежда централната нервна система.

4. Дъвченето на суров лук заздравява зъбите.

Няма съмнение, че лукът може да предотврати развитието на някои болести в организма, но освен това има и редица ползи за устната хигиена. Ако дъвчете суров лук прави зъбите ви по-здрави и отстранява бактериите в устата. Това, което трябва да направите, е съвсем просто – дъвчете суров лук в продължение на 2-3 минути всеки ден.

5. Лукът се бори срещу грип и настинка.

Според някои учени лукът успешно преборва настинка, кашлица, температура, както и възпалено гърло.

Ето как да си го приготвите за тази цел:

Нарежете лука на парчета.

Накиснете ги в чаша вода за около 6-8 часа.

Пийте по 3-4 супени лъжици три пъти на ден.     

БОНУС: Лукът помага също при болки в ушите.

Ушите са един от най-чувствителните органи в тялото ни. Възможно е да ни заболят поради най-различни причини – като силен шум и пътуване със самолет например. В такъв случай на помощ идва лукът.

Ето как да си го приготвите:

Гответе лука във вода, докато омекне.

Увийте го в парче плат и го дръжте притиснат към ухото си.

Bright Side