Египетски фермер копае земята близо до селището Истабъл-Антар през не толкова далечната 1888 г. И открива масов гроб.

Погребаните обаче не са хора - фермерът се натъква на невъобразимо количество мумифицирани древни котки. Това не са една-две случайни находки, а десетки, стотици, хиляди и дори стотици хиляди мумифицирани котки – цял подземен слой, по-дебел от много въглищни пластове, от десет до двадесет реда котешки мумии на дълбочина.

По-добрите образци са разпродадени от селските деца на туристите, останалото е използвано за... наторяване. Известен е случай, когато моряци от европейски страни използват мумиите на котки като баласт за корабите, а след пристигането в пристанището тези реликви са надробявани и продавани на фермерите като тор. Например 180 хил. мумии с тегло около 17 тона са изпратени да подхранват полетата в Ливърпул.

Не е тайна, че в Древен Египет в мумии били превръщани главно свещени животни, например крокодили и ибиси, а така също и части от животни, за да послужат за храна на човека в неговия задгробен живот. Но, както съобщават археолозите на един от екологичните симпозиуми в Далас, учените до момента не са отделяли достатъчно внимание на мумиите на животни и те са останали практически неизучени.

„И едва сега - твърди археологът Салима Икрам - учените, изследвайки мумиите на животни, започват да се сещат, че те са способни да разкажат твърде много.” Изучавайки мумиите, може да се направят изводи за климатичните и природните условия в района на река Нил, съществували преди няколко хиляди години. Например

повече от един милион ибиса били погребани в Хермополис. Заради сухия климат в пустинята в съвременен Египет подобни птици вече не съществуват. Много видове мумифицирани риби, съхранявани в колекциите на музея в Кайро, днес вече не обитават водите на Нил. Изучавайки съхранилите се частици от мумии, учените могат да разберат какви растения са преобладавали на територията на Древен Египет.

Службите за ритуални услуги, изготвящи мумиите на хора, предлагали и мумифициране на животни. Този процес бил доста трудоемък и продължителен.

Gallery
Египетска мумия на котка.

Снимка: Andrea Izzotti / Shutterstock