Андрю Нелсън изучава биоархеология отчасти защото това му позволява да разбере как точно са живели хората преди хиляди години. Той е пътешествал из целия свят и е проучвал най-различни древни мумии. Сегашната му работа обаче, свързана с Тутанкамон, е може би най-впечатляваща.

„Най-добрият начин да разберем повече за хората от миналото е като изучим мумиите, скелетите и погребалните артефакти. Работата върху една мумия ни показва как този индивид е изглеждал приживе“, казва Нелсън, който е професор по антропология.

„Работил съм с множество мумии – в Перу, Египет и други кътчета на света – и всяка една от тях е специална. Всяка някога е била човек, който е заслужавал нашето уважение. И това е важно, важно е да разкажем техните истории. Съществува обаче само един крал Тутанкамон“, допълва той.

Ето защо Нелсън, по препоръка на професора по радиология Сахар Салем от факултета по медицина към Университета на Кайро, решава да вземе участие в едно ново начинание, което има за цел да реконструира лицето на древния фараон. Процесът включва използването на образна диагностика чрез компютърна томография, както и софтуера за 3D биоизображения Dragonfly. Именно така Нелсън успява да създаде виртуален модел на черепа на Тутанкамон.

„Разполагам с множество сканирани изображения на други египетски мумии, но е много трудно да се сдобиеш с подобно нещо на фараон. Ето защо работата с крал Тутанкамон беше наистина впечатляваща“, казва Нелсън.

„Единствено благодарение на Сахар египетските власти ми позволиха да проуча данните.“

Известно е, че през 1323 г. пр. н.е. тялото на фараона е било внимателно мумифицирано - мозъкът е бил изваден и вместо него е налята смола, а под бузите са подпъхнати ивици насмолен лен. По този начин балсаматорите са се стремили да създадат по-естествена форма на лицето на мумията. Но това значително затруднява работата на Нелсън.

„Те са сложили „подплата“ под бузите и в устата, за да е опитат да запазят формата на лицето. Но това не е същинското му лице. Няма мускулна тъкан и съответно то наподобява една по-свита, съсухрена версия на реалното лице“, казва Нелсън. „Нашата задача бе да се опитаме и да запазим лицето и в края на краищата – да му вдъхнем нов живот.“

Дигитална реконструкция на черепа на Тутанкамон. Източник: Андрю Нелсън

Веднъж щом реконструкцията на черепа е завършена, Нелсън продължава работата с Objex Unlimited, за да създаде 3D принтирана версия на черепа. Впоследствие на помощ идва творецът от Саквил Кристиян Корбе, който създава бюст на Тутанкамон, но без уши и без каквото и да било изражение. Накрая е изработен един по-артистичен вариант, вдъхновен от египтологията и египетското изкуство. Той е демонстриран и в документален филм на PBS по темата.

"Мисля, че това е много по-реалистично от всичко, което сме виждали в миналото", отбелязва Нелсън.

Източник: Phys.org