Години наред съществува противоречива теория за известната 3300-годишна гробница на египетския фараон Тутанкамон - че останките на царицата Нефертити се намират точно зад стените му.

Екип от археолози, ръководен от Мамдух Елдамати, бивш египетски министър на античността, изглежда потвърди теорията наскоро.

Те изследвали гробницата със специален радар и открили неизвестно досега пространство близо до мястото, където е положен Тутанкамон. Новооткритата зона е висока 2 и дълга около 10 метра.

Теорията за гробницата на Нефертити за първи път бе изложена през 2015 г. от британски египтолог, който заяви, че зад гробницата на Тутанкамон може да има тайни камери. Теорията бе подкрепена от последващи проучвания по-късно през същата година.

Три години по-късно друг екип от археолози намери доказателства, опровергаващи теорията. Използвайки радар, Франко Порчели и неговият екип прекарали три години в проучване на района около гробницата на фараона и заключили, че там всъщност няма нищо.

„Това е доста разочароващо“, каза той пред NPR през 2018 година.

В сряда обаче екипът на Елдамати се включи в надпреварата за търсенето на изгубената гробница на Нефертити.

Публикувано в списание "Nature", проучването им даде подробности и доказателства, които доказват, че наистина има скрита камера, която може да съдържа останките на Нефертити. Екипът е представил своите открития и пред Върховния съвет по антики на Египет по-рано този месец.

"Откритието е изключително вълнуващо", заяви Рей Джонсън, египтолог от Чикагския университет, който не е бил част от изследователския екип.

"Ясно е, че има нещо от другата страна на северната стена на гробницата", добави той пред сп. "Nature".

Гробницата на Тутанкамон бе открита за първи път през 1922 година, като е известно, че фараонът е умрял мистериозно на 19-годишна възраст през 1323 г. пр. Хр.