Учени анализират камата, създадена от железен метеорит и подарена на фараона Тутанкамон, и установяват, че някои от техниките при изковаването ѝ са нетипични за Египет по онова време. Това потенциално подкрепя интерпретацията на писмо, според което оръжието е дошло от чужбина и е било подарено на дядото на Тутанкамон.

Специалистите посещават Египетския археологически музей в Кайро през 2020 г., за да извършат своето проучване, а резултатите от него са публикувани в Meteoritics & Planetary Science. Те изстрелват рентгенови лъчи към древното острие, за да получат по-добра представа за концентрацията на различните елементи в него, както и за начина, по който е изработено.

Те откриват смесица от железен сулфид (наред с други елементи). По-интересното в случая обаче е разпределението на неговите съставки. Острието се отличава със специфична текстура, известна като Видманщетенова структура - фигури от дълги никел-железни кристали, които се намират в железните метеорити. Видмащетеновата структура се получава при повече или по-малко фино срастване на камаситени и тенитени ленти (наричани ламели), които се пресичат една с друга под различни ъгли. Освен при железния оксид, тази структура се среща и при железния метеорит октаедрит.

Фактът, че тази структура се е запазила при изковаването на острието, наред със залежите на троилит, подсказва, че то е било създадено с техника с ниска температура на нагряване (по-малко от 950 градуса по Целзий).

Нещо повече, резултатите от изследването показват, че камата на Тутанкамон, открита в саркофага на младия владетел, е с неизвестен произход. Нейният златен ефес, изглежда, е изработен с варовикова мазилка – свързващ материал, който започва да се използва в Египет доста по-късно (но пък за сметка на това е употребяван на друго места).

Изследователите казват, че това подсказва, че камата е с чуждестранен произход. Вероятно е дошла от Митани, Анатола, както подсказва и едно от писмата, открити в Ахетатон (Амарна). То гласи, че владетелят на Митани подарява желязна кама със златен ефес на Аменхотеп III, дядото на Тутанкамон. Поводът? Сватбата на дъщеря му с владетеля на Египет.

За първи път „извънземният“ произход на оръжието е потвърден в по-старо изследване, публикувано в Meteoritics & Planetary Science през 2016 г. То също използва рентгенови лъчи, за да установи, че камата всъщност е създадена с материал от един от най-старите обекти в Слънчевата система – железен метеорит.

Забележителният артефакт представлява чудесен пример за значимостта на орнаментите, изковани от метеоритно желязо.

Източник: IFLScience