Мнението, че златото е един от най-редките и най-скъпи благородни метали, е общоприето. Макар и да заема доста високо място в сравнителен план, съществува метал, който го бие както по цена, така и по рядкост.

Паричната стойност на различните метали е непостоянна, като тя се различава леко в зависимост от търсенето и достъпа. Златото е универсален метал, разполага с добра проводимост, издръжлив е и има добър външен вид. Ето защо той се позиционира твърдо в топ 5 на най-скъпите метали. Цените на златото към момента на публикуване на статията са над 1850 долара за тройунция - впечатляващо, но нищо в сравнение с родия.

В момента родият е един от най-редките благородни метали в света. Цената му на една унция (към момента на публикуването на материала) е 10 300 долара. Но защо е толкова скъп?

Родият не реагира лесно с кислорода, което го прави благороден метал и означава, че е идеален катализатор, устойчив на корозия и окисляване. Цялостната му твърдост и високата температура на топене от 1964 градуса по Целзий (3567 градуса по Фаренхайт) го нареждат сред металите от платиновата група заедно с платината, паладий, осмий, иридий и рутений.

Способността на родия да издържа на температури (и на водата, и на въздуха) до 600 градуса по Целзий (1112 градуса по Фаренхайт) и неразтворимостта му в повечето киселини го прави изключително универсален – той намира приложение в автомобили, самолети, електрически контакти и високотемпературни термодвойки и съпротивителни проводници.

Родият е най-редкият метал от платиновата група – според Кралското дружество по химия той се среща в земната кора в количество около 0,000037 части на милион, докато златото - в количество около 0,0013 части на милион. Произвеждан главно в Южна Африка и Русия, родият може да се получи като страничен продукт от рафинирането на медни и никелови руди, които съдържат до 0,1 % от благородния метал. Годишно се произвеждат около 16 тона родий, като резервът се оценява на 3000 тона.

Родият е открит през 1803 г. от английския химик Уилям Хайд Уолъстън, който извлича елемента от парче платинена руда от Южна Америка. Откритието идва малко след като Уолъстън открива друг метал от платинената група - паладий.

Обикновено се среща заедно с находища на платина. В случая обаче родият е получен от пробата на Уолъстън, след като платината и паладият са били отстранени. Крайният резултат - тъмночервен прах – бива обработен с водороден газ, за да се открие благородният метал родий.

Родият блести с ярък, отразяващ сребристобял цвят. Той обаче получава името си от гръцкото “ῥόδον", което означава роза. Името му се отнася до червения цвят на солите на метала.

Въпреки рядкостта и красотата му, статистическите данни от 2019 г. показват, че почти 90 % от търсенето на родий е от сектора на автомобилните катализатори при производството на каталитични конвертори – меко казано безцеремонно използване на един от най-редките благородни метали на Земята.

Източник: IFLScience