Страхът е парализиращ и непредвидим. В днешните несигурни времена разговорите с приятели, членове на семейството или колеги са истински балсам за неспокойната душа. Но има 3 изречения, които е по-добре да си спестим, когато имаме насреща си уплашен човек. Ето кои са те:

1. „Ужасно преувеличаваш!“

Тъй като страхът е строго индивидуален, не бива да поставяме проблемите под общ знаменател. Това, което за вас в никакъв случай не е трагедия, за друг може да означава краят на света. С изречения като: „Защо преувеличаваш?“ или „Я, стига, на страха очите са големи!“ вие омаловажавате не само проблема, но принизявате и човека, който го има. Ако обаче страховете му  приемат ирационален характер или дори прераснат в невроза, консултацията с психолог е задължителна. Защото от този момент нататък страхът действително става преувеличен. Въпреки това и в този случай би трябвало да си спестите подобни забележки.

2. „Можеше и да е по-лошо…“"

Естествено, на този свят винаги ще има хора, които се борят с по-големи от вашите страхове. Едно трябва да ви е ясно: никога не можете да се поставите изцяло на мястото на отсрещния. Само защото живее в петстаен апартамент на централно място и има престижна работа, не е повод да подценявате страховете му. Основанията за страха нямат нищо общо със социалния статус на човека или със стила му на живот. Ето защо трябва да се въздържате от подобни мисли, както и от горната забележка.

3. „Нали не искаш да помислят, че си страхливец?“

Въпреки че днес душевното здраве ( за щастие!) не е тема табу, хората са склонни да се срамуват от страховете си. Подобен срам е подсилен не на последно място от изречения като: „Нали не искаш да те помислят за страхливец?“ или „Тебе нищо не може да те уплаши.“ Да, навярно индивидът Х външно изглежда много силен, но това съвсем не значи, че на душата му е спокойно. А и кой е казал, че трябва да сме безстрашни? Нито имаме свръхестествени способности, с които да изключим чувството на страх, нито сме роботи. Всеки човек има право да се страхува. Независимо дали в нашите очи изглежда силен, или слаб.