Египетско-германска експедиция откри осем складови камери в пирамидата на фараона Сахура от Старото царство в некропола Абу Сир край Кайро, съобщи в. “Ал Ахрам”.

Учените са попаднали на неизвестните досега помещения по време на реставрационни работи. Проектът с участието на Университета във Вюрцбург, който се осъществява с финансовата подкрепа на Американския изследователски център в Египет, има за цел да съхрани основите на пирамидата. 

“Открието хвърля светлина върху архитектурата и вътрешното оформление на пирамидата на Сахура, вторият фараон от Петата династия и първият фараон, погребан в Абу Сир,” казва генералният секретар на Върховния съвет за античните ценности на Египет Мустафа Уазири, цитиран от БТА. По думите му помещенията ще бъдат достъпни за изследователи след завършването на реставрацията. 

В проучването на древната постройка екипът е използвал най-нови достижения на технологичното развитие, включително триизмерно лазерно сканиране, посочва ръководителят на експедицията Мохамед Исмаил Халед. Модерните методи са направили възможно детайлното изследване на пирамидата и създаването на подробен план както на външните, така и на вътрешните й части. 

Комплексът Абу Сир, който се намира на 4,5 километра от некропола Сакара, се състои от пирамидите на четирима фараони от Старото царство. Там е открита най-голямата колекция от папируси до момента. Археолози откриха неизвестни досега помещения в пирамидата на древноегипетския фараон Сахура в Абу Сир.