Разбира се, една от тези фрази сама по себе си може да не означава нищо, но ако мъжът казва 3-5 от тях и то доста често, си струва да се замислите дали си заслужава да продължавате тази връзка.

1. Аз изкарвам пари за семейството, а ти?

Няма значение дали жената работи или седи вкъщи с децата, важното е, че мъжът я упреква, че той има голям принос за връзката, а партньорката му - не. Това е малък или безсмислен принос. Като например да пренареди мебелите, да смени завесите и да почисти пода. А гледането на деца е нищо.

От собствен опит знам, че дори аз понякога съм мислил по този начин в моменти на конфликт, а това е изключително неприятно. Подобна мисъл унижава жената, сякаш до теб не е човек, а безполезно същество.

2. Жените са неразумни същества

Опит да се омаловажи жената и да се покаже, че тя не разбира нищо. Но отдавна е доказано, че мозъците на жените и мъжете не се различават и има толкова интелигентни жени, колкото и мъже.

Обикновено мъжете, които казват това, обичат да унижават жените, като се хвалят със своята интелигентност или знания. Но вие можете да използвате тази интелигентност, за да помогнете или подкрепите партньора си.

3. Ние не се нуждаем от ремонт/ваканция/нови мебели

Класическа девалвация на чуждите желания - ние нямаме нужда от нищо. Това обикновено се казва от мъже, които не искат да работят в името на подобряване на живота и общия комфорт в къщата.

4. Отново твоите глупави емоции

Когато жената е недоволна от нещо - например разстроена е, че не ходите никъде, страхува се за детето или се ядосва, че сте сложили стола на грешното място - ви се струва, че емоциите ѝ са безполезни и само пречат на връзката ви.

В края на краищата всичко е било наред, а тя отново изпада в истерия за нищо. Но ние имаме абсолютно същите изблици на гняв или раздразнение за "дребни" за жените неща - например когато искаме да останем сами, да гледаме телевизия/Ютюб, а ни разсейват. Или пък когато искаме да отидем до колата и жена ми мърмори ("пак си работиш по колата"). За нея това е нищо, но за нас е важно. Така че може би е по-лесно да уважаваме емоциите и желанията си един на друг?

5. Ти сама си си виновна, вбеси ме

Една от най-тъжните фрази, които един мъж може да каже. Защо? Защото това е прехвърляне на отговорността за чувствата му. "Ядосан съм и вината е нейна!". Така казват децата, които не искат или не умеят да признаят, че емоциите им са просто техни собствени. Между другото, това често се казва от мъже, които са удряли жени. Кажи-речи това е дъното.

6. Всички жени са манипулатори

По правило мъжете казват това с горчивина – те смятат, че като цяло сме наивни и жените постоянно ни заблуждават. Но нима така не е навсякъде? Нима цялата човешка реч не е 100 процента манипулация? Думите са ви необходими, за да направите това, което искате. И жените, и мъжете постоянно искат нещо от другия, не довършват, страхуват се да кажат директно и т.н.

7. Не ти харесва? Намери си друг

Тази фраза означава, че мъжът няма да се промени. По правило това е краят, защото мъжът вече не иска да се грижи за жена си/приятелката си и му е омръзнало от нея, затова не му пука. В такъв случай по-добре го оставете да си тръгнете.

Искате да запазите партньора си? Трябва да се съобразите с него/нея. Не искате? Тогава нямате нужда от човек до себе си. Погледнете истината в очите.

Павел Домрачев / cluber.com.ua