Мисиите до Марс, особено скорошните, успяват да ни накарат да се почувстваме така, сякаш наистина се намираме на Червената планета или че най-малкото – един ден ще имаме възможността да я посетим. Видяхме множество забележителни снимки, както и впечатляваща 360-градусова панорама, но често именно малките неща правят този свят хем познат, хем извънземен.

Сега NASA ни показа един страхотен GIF на перести облаци над повърхността на Марс. Снимките са направени от „Кюриосити“ и по-специално – от дясната навигационна камера на марсохода в рамките на период от 5 минути на 19 март 2021-ва. Впоследствие те са „съшити“ в едно от професора по планетарни науки Пол Бирн. Освен преминаващите над повърхността облаци, виждаме и седиментна скала, която екипът на „Кюриосити“ нарича Мон Мерку.

Подобната на палачинка структура е висока около 7 м и е част от скалист регион в основата на планината Шарп – геологическата структура, която „Кюриосити“ изучава през последните 7 години. Различните седиментни пластове, от които Мон Мерку е съставен, представляват компресирани и циментирани залежи, които са еродирали с течение на времето. Благодарение на тях научаваме изключително много за историята на Червената планета.

Облаците на снимките са съставени от вода и лед и вероятно са много по-тънки в сравнение с тези, които виждаме на Марс. Това обаче не означава, че Марс не може да произвежда и гигантски облаци. Всяка сутрин през пролетта в южното полукълбо Арсия Монс, един от най-високите вулкани на Червената планета, създава облак, дълъг цели 1800 км и широк – 150 км. Едва наскоро учените разгадаха неговия механизъм на образуване.

Източник: IFLScience