Хората обикновено асоциират гъбовидните облаци с ядрени експлозии. Ето защо вероятно някои от вас ще се изненадат, че те присъстват често на картини от началото на 18-ти век насам.

Терминът „гъбовиден облак“ е изкован първоначално през 1955 г., за да опише формата на облаците, които се оформят над земята след експлозия. Съществуват доста по-ранни сведения за облаци с форма на гъба. В едно от тях например се говори за „гигантски дим с формата на гъба, който бавно се издига на около 3 хиляди фута [600-900 метра]” по време на атака на италиански кораб.

Гъбовиден облак се появява на картина от 1782 г., посветена на френско-испанската атака на Гибралтар, докато друг (вероятно природен феномен, тъй като липсва каквато и да било експлозия) е нарисуван през 1798 г. в небето над Гота, Германия.

Гъбовиден облак над Гибралтар. Източник: Vue du siège de Gibraltar et explosion des batteries flottantes (artist unknown). Public domain via Wikimedia Commons.

Най-вероятно става дума за метеорологичен феномен. Източник: anonymous illustrator for Gerhard Vieth for Physikalischer Kinderfreund (1798) (Public domain)

Не, френско-испанската армия не е имала ядрени оръжия през 18-и век. Всъщност гъбовидните облаци могат да се образуват и при други обстоятелства. Подобни облаци се формират, когато много гореща колона от газ (обикновено вследствие на експлозия, но не винаги) се изстрелва изключително бързо към небето. Докато се охлажда, газът започва да се върти около себе си и образува гъбовидната форма. Гъбовидните облаци при ядрени експлозии се образуват приблизително по същия начин.

Долната част на експлозията (ако се намира достатъчно ниско) засмуква прах, останки и пушек от земята и образува "стъблото" на гъбовидните облаци. Този тип облаци са особено често явление и през Втората световна – още преди ядрените бомби да бъдат пуснати над Хирошима и Нагасаки.

Източник: IFLScience