NORILab, част от Националната научна фондация на САЩ, сподели тази великолепна снимка на небето зад обсерваторията „Джемини“, разположена в Мауна Кеа. На нея изпъква един гигантски бял облак, за който екипът уточнява с шеговит тон, че не е летяща чиния.

Това всъщност е феномен, известен като лентикулярен облак. Подобно явление не е особено рядко и се среща доста често във високите части около планините, където въздухът е влажен. И вулканът Мауна Кеа, най-високата точка на щата Хаваи, отговаря идеално на тези изисквания – той е разположен на 4207 м над морското равнище.

Когато влажните ветрове преминават над планината, въздухът се охлажда. Налягането в по-високите точки пък е ниско. Това е идеалната комбинация, която довежда до формирането на водните капчици, които съставляват облаците. Въздухът във високите части продължава да бушува, докато този в по-ниските се покачва нагоре към планината. Когато двете течения се срещнат, крайният резултат е налице – един невероятно красив облак с формата на летяща чиния.

Източник: IFLScience