В края на пролетта и лятото (на подходящите височини) жителите на Северното полукълбо могат да се насладят на един прекрасен феномен след залез слънце: призрачни бледосини облаци. Тези формации са известни като сребристи (noctilucent) облаци.

Интересното в случая е, че все повече хора ги забелязват и на юг. Ето защо NASA реши да проучи този въпрос и в резултат на това на 12 юни направи поредица от великолепни сателитни снимки на облаците, отразяващи светлина в Космоса. Те са дело на апарата Aeronomy of Ice in the Mesosphere (AIM). Фотографиите измерват албедото на облаците - т.е. какво количество светлина отразяват.

Този тип облаци се образуват, когато водните изпарения се кристализират високо в атмосферата. Това се случва по-често през летните месеци, тъй като горната атмосфера се охлажда, докато долната - се сгрява. По време на този процес могат да се образуват ледени кристали около частици или метеорен прах.

Тези облаци обикновено се намират във височините между 50° и 65° северно (между 80 и 85 км). Ето защо е странно да ги видим и на по-ниски места (като пустинята Северна Калифорния и Европа). Според изследователите най-вероятното обяснение за това е все по-високото наличие на водни изпарения в атмосферата, което до голяма степен се дължи на климатичните промени.

Слънчевата активност е друг възможен фактор. Нашето Слънце преминава през 11-годишен цикъл от максимална към минимална активност. В момента сме почти в неговия максимум. През този период количеството ултравиолетова светлина, идваща от нашата звезда, за да разбие молекулите в атмосферата, е малко по-малко. Съответно - молекулите се натрупват повече от обикновено. 

Този красив феномен може да се получи и в следствие на неестествени събития. Така например през 2014 г. в Орландо (по време на изстрелването на ракетата Falcon на SpaceX, се образуваха впечатляващи сребристи облаци (виж снимката по-долу).

Източник: IFLScience