Ние, в Obekti.bg, обожаваме пещерите. Колкото по-дълбоки, сини или ужасяващи, толкова по-добре. Обичаме и да честваме най-странните чудеса на планетата Земя. И когато става дума за геоложки странности, пещерите Трабук в северна Франция заемат челната позиция.

Те се намират в Миале и са най-голямата мрежа от подземни проходи в Севените. За първи път са проучени през 1823 г. Оттогава насетне са изследвани на разстояние от почти 10 км, макар че според спелеолозите - хора, които изучават пещерите – вероятно се простират на двойно или тройно по-голяма площ, пише Atlas Obscura.

Тези пещери се славят със своята изключително богата история. От праисторически времена са били убежище за най-различни групи, включително за камисарите по време на Реформацията, а по-късно и за "трабукайрите" или разбойниците (откъдето произлиза и името им). Известни са и със странния и необясним феномен, известен като "100-те хиляди войници".

Когато през 1945 г. проучванията се задействат с пълна пара, спелеолозите се сблъскват с нещо, което изглежда като хиляди малки войници, застанали нащрек (откъдето идва и името). Всъщност това е уникален вид конкреция, която и до днес няма обяснение.

Източник: Havang(nl) , чрез Wikimedia Commons (Public Domain)

Целият под е осеян с войници, високи само няколко сантиметра. До ден днешен подобно нещо не е откривано в нито едно друго кътче на Земята.

Тези мистериозни минерални маси се формират под водата и са съставени от 95 процента калцит и 5 процента глина. Изглежда, че всяка от тях образува припокриващи се дискове, което може би се дължи на променливото ниво на водата.

Освен това нямаме почти никаква представа как са се появили.

Източник: Grottes de TRABUC via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Други доста по-познати на науката пещерни образувания, като сталагмитите и сталактитите, се формират по двойки - съответно на земята и на тавана. Тези подобни на висулки отлагания се образуват, когато водата преминава през варовика и капе надолу. 100-те хиляди войници обаче си нямат „събрат“, който да виси над тях. Съответно този начин на образуване не важи за тях.

През годините са изказвани различни хипотези, вариращи от бактерии до електростатични сили, но никоя от тях не е успяла да обясни напълно тази странност.

Добре, пещери Трабук, пазете си тайните.

Източник: IFLScience