В пещерите на планината Байгун, както и в района наоколо, ще откриете дузина странни структури, наподобяващи формата на тръба, които са обект на най-различни конспиративни теории и слухове.

Първите сведения за т.нар. Байгунски тръби се появяват в новинарския сайт на китайската държавна медия „Синхуа“. Според статията тръбите са съставени от "30 процента железен оксид с голямо количество силициев диоксид и калциев оксид", докато 8 процента от състава им не могат да бъдат идентифицирани от учените, които ги изследват.

Фактът, че приличат на тръби, че 8 процента от материала не е идентифициран и че в тях откриваме големи количества отлагания на железен оксид, довеждат до бурни спекулации от страна на любителите на конспирации. Според различни видеоклипове в YouTube и статии от уебсайтове, които също така публикуват много материали за Голямата стъпка, тръбите са доказателство за напреднали, но древни цивилизации или също толкова древни извънземни.

Какво всъщност представляват Байгунските тръби? Изглежда, действително са древни, но това е така, тъй като вероятно са се  образували в резултат на геоложки процеси.

В Южна Луизиана и на други места са открити структури, подобни по вид и/или състав на тези тръби.

„Тръбите“, които се срещат в Южна Луизиана, както впрочем и тези в района на Байгун, най-вероятно са вкаменени дървета, казват геолозите, които са ги изучавали.

"Предполага се, че цилиндрите представляват отливки от корени на вкаменени дървета, в които седиментите са заменили дървесината, а педологичните и диагенетичните процеси са довели до запазване на външната форма на дървесния корен, докато вътрешната структура е била загубена", обяснява един от екипите в изследване от 1993 г. "Характеристиките на цилиндрите, развити в различните стратиграфски материали, бяха съпоставени, за да се оцени влиянието на времето и литологията при тяхното развитие и запазване."

Преди тези корени да изгният отвътре, около тях са се образували минерали. По този начин получаваме ефекта на кухата тръба. Това обяснение е дадено и за Байгунските тръби, пише Atlas Obscura, като експериментите потвърждават, че самите "тръби" съдържат органична растителна материя.

Друго обяснение предполага, че тръбите са се формирали в своеобразна естествена отливка. Според тази теория при издигането на Тибетското плато в пясъчника са останали пукнатини, които след това при наводняването на района са били запълнени с богати на желязо седименти .

При всички положения нито един от тези процеси не изисква намесата на извънземни, нито пък доказва, че това всъщност са отходни тръби за извънземни отпадъци.

Източник: IFLScience