Планината Тор – със своите 1675 м височина – не е особено впечатляваща за канадския регион. Начинът обаче, по който това извисяване се постига, е меко казано внушителен. Тя се отличава с най-големия вертикален склон в света – цели 1250 метра! Скалата в националния парк Ауйюитук се спуска право надолу, като за момент се извива обратно към себе си, преди да изпъкне отново, за да посрещне всеки, който има нещастието да падне.

Ако скочите и разперите ръце от този стръмен склон (равен на 105 градуса), ще ви отнеме около 26 секунди при гранична скорост, преди да се приземите върху каквото и да било, изминавайки разстояние от над един километър. 

Ауйюитук, рразположен в рамките на Северния полярен кръг на остров Бафин, е един от многото национални паркове в Канада. Той се откроява с това, че неговата природа е почти неизследвана. Този парк притежава всичко - ледници, фиорди и назъбени планини, които се извисяват над огромния пейзаж. Името му се превежда приблизително като "мястото, което никога не се топи" и това обяснява защо Национален парк Ауйюитук остава сравнително недокоснат от хората. Няколко популярни туристически маршрута се вият през района, но мразовитите условия и лошият достъп правят изследването на целия парк изключително трудно.

Но може би най-интересната забележителност е Тор.

Планината е издълбана от хилядолетна ледникова ерозия, която създава U-образна форма, подобна на други ледникови скални образувания. Интересно е, че гранитът, от който е изградена, е и сред най-старите скали в света, като датира отпреди максимум 3,5 милиарда години.

Не е изненадващо, че подобен впечатляващ вертикален склон привлича хора от цял свят. То е популярен маршрут за катерене, който въобще не е за всеки. За първи път вертикалната стена е изкачена от четирима души през 1985 г. за период от цели 33 дни.

Тор привлича и любителите на бейс джъмпинга, макар че скоковете от тук са забранени. Една от основните причини за това е, че спасителните служби могат да достигнат района изключително трудно.

Източник: IFLScience