Случвало ли ви се е някога да погледнете Луната и да видите, че тя е обкръжена от магично хало (ореол)? Това не е халюцинация, а атмосферен феномен, който не се отличава особено много от дъгите (или в този конкретен случай – от лунните дъги). Разбира се, съществуват важни разлики между двете явления, за които си струва да поговорим.

Лунните дъги се образуват досущ като обикновените, макар че се срещат доста по-рядко. Разбира се, във въздуха непосредствено срещу Луната трябва да има водни капки. Като се има предвид обаче, че земният спътник е близо 400 000 пъти по-тъмен от Слънцето, за да видите лунна дъга, небето трябва да е изключително тъмно. Това специфично изискване намалява значително времето, за което може да се образува подобно нещо. Преди няколко години в Обединеното кралство бе заснета зашеметяваща лунна дъга.

При лунното хало също трябва да се спазят определени условия, но нещата определено не са чак толкова сложни. Пък и във визуално отношение този феномен не отстъпва по нищо на лунната дъга.

Лунна дъга над водопада Виктория, Замбия, Африка. Източник: KITAMU / Shutterstock

Какво представлява лунното хало?

Лунното хало не се нуждае от водни капчици, а от ледени кристали. Те обаче не могат да се намират където и да е, а в перестите или пересто-слоести облаци. Срещат се на големи височини (около 6000 метра) и са изградени от тънки влакна. През деня цветът им изключително бял.

Ледените кристали обикновено имат шестоъгълна форма и това е от особено голямо значение. Тази форма гарантира, че лунното хало винаги ще изглежда по един и същи начин (независимо от всичко останало) – един блед светлинен пръстен на 22 градуса от земния спътник. Ако условията са подходящи, на 44 градуса ще се появи втори пръстен, но често той изглежда недовършен.

В много културни традиции лунното хало е предвестник на лошо време и тази представа, породена от наблюденията на явлението, може да е вярна. Перестите облаци имат навика да се образуват преди настъпването на топлите фронтове, като ги изпреварват с един или два дни. Това обикновено означава дъжд и бури. И все пак е възможно отделни перести облаци да се образуват и без бури, което означава, че те не са напълно надежден метод за прогнозиране на времето.

Ранна зимна утрин. Пархелий (или лъжливо слънце, слънчево куче) и лек намек за 22-градусово хало около слънцето. Източник: BILD LLC / Shutterstock

Защо се образува и около Слънцето?

Подобно на дъгите и лунните дъги, и халотата могат да се образуват както около Слънцето, така и около Луната. Благодарение на ледените кристали и яркостта на нашата звезда, слънчевите халота образуват и някои по-странни феномени по 22-градусовия ореол.

Най-интересният от тях е т.нар. пархелий (или слънчево куче). Това са две ярки характеристики, които се формират вляво и вдясно от Слънцето по протежението на ореола. Могат да бъдат видени във всяко едно кътче на света по всяко време, но най-често се срещат, когато Слънцето е близо до хоризонта.

Източник: IFLScience