Светкавиците по време на гръмотевична буря не „удрят“ единствено земята, напротив – понякога те отиват нагоре, като образуват един сравнително рядък тип електрически разряд, известен като „гигантска струя“. Струя, която свързва горната част на облаците с долната граница на космоса. Наблюдения, извършени върху една подобна светкавица, поставя под въпрос досегашните ни знания за този феномен, но и хвърля повече светлина върху начина, по който се образува.

Учени успяват да изучат подробно една от тези струи в три измерения благодарение на комбинация от сателитни данни, радио вълни и радар. Отправната точка на тези проучвания обаче е снимка, направена от гражданин от Оклахома, подпомагащ научната дейност.

„[Фотографът] Кевин Палайвек разполага с камера, работеща в условия на слаба светлина, в централната част на Тексас, с която понякога работи. Той успява да заснеме това преди няколко дни“, казва водещият автор на изследването Ливай Богс от изследователския институт „Джорджия Тех“ пред The Washington Post. „Научих за снимката и реших да я проуча малко по-внимателно.“

Наблюдения на гигантска струя. Източник: Kevin Palivec/Boggs et al. 2022

Струята започва в област от върха на облак с размери 50 на 50 км (на около 15-20 км височина). Впоследствие се простира нагоре и достига йоносферата – онази част от атмосферата на планетата, която започва от около 48 км над повърхността и „докосва“ чак ръба на космоса (на около 965 км над нас).

Това събитие пренася огромно количество заряд между облака и йоносферата. Обикновените светкавици имат много широк обхват, но гигантската струя в Оклахома три пъти повече от максимума, типичен за една светкавица.

Интересното в случая е, че тази гигантска струя се образува при гръмотевична буря над земята, а не над воден басейн (където принципно този феномен се среща по-често). Това обаче би могло да ни подскаже защо реално се формират.

Изглежда, че при тази буря не е имало светкавици, падащи към повърхността на земята. Това вероятно е довело до натрупване на заряди в облаците, които са създали условия, подходящи за образуването на гигантски струи.

Все още не знаем страшно много неща както за този, така и за други феномени, свързани със светкавиците и образуващи се в горната част на атмосферата.

Едно е сигурно обаче – нашата природа ни предоставя едни от най-красивите гледки въобще, нали?

Изследването е публикувано в Science Advances.

Източник: IFLScience