Опустошителното изригване на подводния вулкан Хунга-Тонга Хунга Хаапай в архипелага Тонга предизвика смъртоносно цунами и димен облак, който се извиси на 55 км височина (чак до мезосферата). Това драматично отделяне на пепел създаде идеалните условия за още един природен феномен – вулканична светкавица. 

Според финландската компания Vaisala, световен лидер в производството на измервателни уреди за промишлеността и околната среда, Хунга-Тонга Хунга Хаапай е предизвикал рекордните близо 590 000 светкавици в рамките на период от 3 дни.

През първия ден от изригването на вулкана (на 15 януари) са се образували 400 000 светкавици. Според GLD360, световната мрежа за засичане на светкавици на компанията, е отчетен пик от 25 508 светкавици само за 5 минути. „Ройтерс“ създаде една невероятна визуализация с данни на това екстремно събитие, която може да видите тук.

Вулканична светкавица, образувана по време на изригването на Ейяфятлайокутъл през 2010 г. Снимка: Mama Gipsy Olili / Shutterstock

Когато става дума за вулканични светкавици, изригването на вулкана в Тонга определено е безпрецедентно. С това обаче природните явления не се изчерпват. При изхвърлянето на пушек и водни пари в атмосферата, се натрупва електрически заряд, който довежда до формирането на мълнии.

Съвсем наскоро Етна, голям и особено активен вулкан в Сицилия, създаде електрическа буря по време на едно от своите изригвания.

Не е ясно защо изригването на Хунга-Тонга Хунга Хаапай е спомогнало за образуването на толкова много светкавици. Вероятно всичко това е следствие от невероятната му мощ (500 пъти по-голяма от атомната бомба над Хирошима) и фактът, че всичко води началото си от дълбините на водата (т.е. повдига значително голямо количество вода в атмосферата).

Изригването на Хунга-Тонга Хунга Хаапай е най-голямото вулканично изригване за 21-ви век, а цунамито, образувано вследствие на него, отнема живота на петима души.

Източник: IFLScience