През 2020 г. бяха регистрирани две изумителни мегасветкавици, които поставиха нови рекорди – за най-дълъг проблясък и за най-голяма продължителност. Подобни събития изискват изключително уникални бури и обширно поле от наелектризирани облаци. Когато подобни условия се комбинират с малък разряд, може да се получи светкавица, която да измине наистина завидно разстояние. 

И двата рекорда са потвърдени от Световната метеорологична организация. Светкавицата от 29 април 2020 г., която озарява небето над Тексас и Мисисипи, е най-дългата. Цели 768 км! Т.е. горе-долу колкото е разстоянието от Лондон до Хамбург.

След по-малко от два месеца пък – на 18 юни – друга светкавица над Уругвай и северна Аржентина – поставя рекорд за най-голяма продължителност. Тя остава на небосвода в продължение на 17,01 секунди и подобрява предишния рекорд от 16,7 секунди (също от Аржентина).

Подробности и за двете светкавици са публикувани в Bulletin of the American Meteorological Society.

Следенето на светкавиците става с една идея по-лесно през 2017 г. с появата на т.нар. геостационарни карти на светкавиците (GLM), които се монтират на сателитите и наблюдават непрестанно екстремните електрически събития из загатнатото полукълбо.

„На фона на въздействието,  което оказва на нашето ежедневие, светкавицата е изненадващо неуловим и сложен естествен феномен – казва Майкъл Дж. Питърсън, водещият автор на научния труд и член на комитета по оценяване на светкавиците.

„В момента сме в позицията да извършваме отлични измервания на много от характеристиките [на светкавицата], което ни позволява да откриваме изненадващо нови аспекти на поведението ѝ. Сега, когато разполагаме с подробни данни за тези чудовищни проблясъци, можем да разберем по-добре как се образуват и да оценим диспропорционалното въздействие, което имат.“

В резултат на това рекордите за разстояние и продължителност почти се удвояват от 2017 г. до 2019 г., когато е отчетена светкавица с дължина 709 км. Новите мегасветкавици обаче подобряват рекордите и от 2019 г.

Източник: IFLScience