Индийски учени планират за пръв път да засеят облаци, за да предизвикат проливни дъждове в някои райони на Ню Делхи с надеждата, че те ще са достатъчни, за да справят за седмица със смога, надвиснал върху най-замърсената столица на планетата. Това каза ръководителят на проекта, цитиран от Ройтерс.

Качеството на въздуха в Делхи се влошава всяка година в навечерието на зимата, когато студеният въздух задържа замърсители от различни източници, включително превозни средства, промишлени предприятия, строителен прах и изгаряне на селскостопански отпадъци.

Учените очакват облаци над града около 20 ноември и се надяват, че те ще бъдат достатъчно големи и с достатъчно високо съдържание на влага, за да предизвикат проливни дъждове чрез засяване със соли, каза Маниндра Агравал, учен от Индийския технологичен институт в Канпур, който ръководи опита.

Проектът, който се оценява на 10 милиона рупии (120 000 USD) за 100 квадратни километра, ще включва разпръскване в облаците на смес от соли, сред които и сребърен йод, каза Агравал.

"Не очакваме толкова голям облак, който да покрие цял Делхи, но няколкостотин километра биха били добре", каза той пред Ройтерс.

Местното правителство на 20-милионния град, разположен на около 1500 кв. км, вече затвори всички училища, спря строителните дейности и заяви, че ще наложи ограничения за използването на превозни средства, за да контролира замърсяването.

Индексът на качеството на въздуха в града бе 506 в сутрешните часове на четвъртък, което е категоризирано като "опасно" от швейцарската група IQAir.

Снимка: Getty Images

Делхи се нуждае от обилни и повсеместни валежи, които да отмият замърсителите, а лекият дъжд може да влоши ситуацията, заяви Гуфран Бейг, директор-основател на федералната правителствена агенция за мониторинг на качеството на въздуха SAFAR.

Бейг допълва, че сегашният въздушен поток пренася дим от изгарянето на растителни остатъци в щатите Пенджаб и Харяна към Делхи, който също има свои източници на замърсяване и където в момента почти няма вятър.

"Съответно освен ако не се създаде огромно налягане чрез интензивни дъждове, тази верига на пренос от Пенджаб до Делхи няма да бъде прекъсната, а когато това се случи, тя трудно ще се образува отново за известно време", каза той пред Ройтерс.

Около 38% от замърсяването в столицата е причинено от паленето на стърнища в Пенджаб и Харяна, където между 15 септември и 7 ноември са регистрирани над 22 000 подобни случая, гласи изявлението на правителството.

Изгарянето на стърнища е практика, прилагана от земеделските стопани, при която стърнищата, останали след прибирането на ориза, се изгарят, за да се разчистят бързо полетата преди засаждането на пшеница.

Федералното правителство е наредило на властите в двата щата да "предприемат ефективни действия" за ограничаване на по-нататъшното палене, се казва още в изявлението.

Правителството на Делхи се стреми да получи одобрение за проекта от Върховния съд, който разглежда петиции, свързани със замърсяването.

Няколко държави, включително Мексико, Съединените щати, Китай, Индонезия и Малайзия, са използвали засяването на облаци, за да произвеждат дъжд, да подобряват качеството на въздуха и да напояват посевите по време на суша.

През 2021 г. обаче планът за засяване на облаци над планините на Ню Мексико с цел увеличаване на снеговалежите беше оттеглен след твърдения, че това може да отрови хората и околната среда.

Източник: Ройтерс