Гигантски метален обект изплува на отдалечен плаж в Западна Австралия. В момента местните власти проверяват неговия произход.

Мистериозната находка е открита през изминалия уикенд – на около 200 км северно от Пърт. Оттогава насетне полицията я отстранява и спира достъпа до нея от озадачените местни жители.

Изглежда, че обектът е с човешки произход, въпреки че очевидно е виждал и по-добри дни. Цилиндърът е широк около 2,5 метра и е дълъг 3 метра. Той е покрит с анатифери, а основата му е разхвърляна на парчета метал.

Както и сами можете да видите от снимката, той се откроява ясно на белите пясъчни плажове на Грийн Хед.

От полицията съобщават, че химическият анализ на неидентифицирания обект е показал, че той е безопасен, но все още не е потвърдено откъде е дошъл.

Въпреки напразния опит на австралийската полиция да "призове всички да се въздържат от заключения", малко след като новината излезе на първите страници на вестниците интернет потребителите започнаха да спекулират с произхода на обекта.

Водещата онлайн теория към момента е, че металната конструкция не е изникнала от дълбокия океан, а е паднала от космоса.

В Reddit един потребител посочи, че цилиндърът "пасва идеално“ на корпуса на двигателя на индийската ракета (Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV).

Всъщност Индийското пкрило за отбранителни изследвания вече заяви, че обектът е негов. В неотдавнашно изявление служители на изследователското подразделение казаха, че ракетата PSLV е основен елемент от космическата програма на Индия. Тя е проектирана по такъв начин, че когато бъде изстреляна, да изгуби някои от частите си и те да паднат обратно на Земята над отдалечени океански райони.  

Австралийската космическа агенция все още не е потвърдила или отхвърлила тази теория, въпреки че в скорошна публикация в Twitter допусна, че обектът "може да е от чуждестранна космическа ракета-носител".

Приликите са очевидни.

На снимка на индийската ракета PSLV (вижте по-долу), която през 2015 г. изстреля няколко сателита за Сингапур, се вижда ракетният двигател с меден цвят, който "осигурява висока тяга на горните степени след атмосферната фаза на изстрелването".

Източник: Indian Space Research Organization

Агенцията изстреля още една ракета по-рано тази година, но ако се съди по съсртоянието на този наскоро изплувал метален предмет и фактът, че е покрит с анатифери, той вероятно е престоял в океана повече от няколко месеца.

Проблемът с космическия боклук от изстрелването на ракети е въпрос, който през последните години придобива все по-голямо внимание, тъй като в орбитата на Земята се разполагат все повече спътници. Частите от ракетите често се потапят умишлено в отдалечени райони на океана, без да се планира тяхното извличане.

Австралийската космическа агенция заяви, че "се ангажира с дългосрочната устойчивост на космическите дейности, включително намаляването на отломките.”

Източник: Science Alert