Миналата седмица изстрелването на ракета "Фалкън 9" на SpaceX доведе до образуването на интересен феномен - насред зелените ивици на северното сияние, танцуващи в небето на Аляска, изникна красив спираловиден облак.

И професионални институции, и любители заснеха събитието. Впечатляващите снимки и кадри се разпространиха светкавично в социалните мрежи и удивлиха мнозина. На фона на това няма как да не се запитаме как всъщност се образува подобна структура.

Учените от Геофизичния институт успяха бързо да намерят отговора и дори споделиха фантастично видео на спираловидния облак, който бързо прекосява небосвода, докато ракетата се завръща на Земята. Изстрелването на "Фалкън 9" е станало в Калифорния и е извело спътниците в полярна орбита, като това е станало два часа по-рано и траекторията съответства на повторното навлизане на ракетата.  

"Понякога ракетите имат гориво, което трябва да бъде изхвърлено", обяснява Дон Хамптън от Института по геофизика към университета на Аляска във Феърбанкс. "Когато го правят на голяма височина, горивото се превръща в лед", каза ученият. "И ако това се случи на слънчева светлина, докато сте в тъмнината на земята, можете да го видите като нещо, наподобяващо голям облак, който понякога е спираловиден", допълни той.

Преди около една година подобна спирала бе забелязана и от друга автоматична камера, но в небето над Хавай. Повече за нея можете да прочетете ТУК.

Източник: IFLScience