Китайски учени планират да изстрелят над 20 ракети в космоса, за да отклонят астероид, който имат малък шанс един ден да сложи край на живота на Земята.

Тяхната цел се казва Бену – астероид, тежащ 85,5 млн. тона (77,5 млн. метрични тона), който се очаква да премине в рамките на 7,6 млн. км от земната орбита в периода 2175 – 2199. Въпреки че шансовете тази космическа скала да ни удари са малки – едва 1 на 2700 – астероидът е почти толкова широк, колкото Емпайър стейт билдинг е висока, което означава, че потенциален сблъсък с планетата ни ще бъде катастрофален.

Учените очакват, че ако Бену удари Земята, ще произведе 1200 мегатона кинетична енергия, което е приблизително 80 000 пъти повече от енергията на бомбата, пусната над Хирошима. За справка, космическата скала, която е избила динозаврите, е имала 100 млн. мегатона.

Мозаечна фотография на астероида Бену, направена от космическия апарат "Озирис-Рекс" на NASA. Източник: NASA/Goddard/University of Arizona

Идеята да отклоним астероид с ракети е нещо повече от чиста научна фантастика. В края на 2021-ва или началото на 2022-ра САЩ ще изстреля роботизиран космически апарат, за да пресече пътя на два астероида, намиращи се в относителна близост до Земята.

Когато достигне целта си, машината на NASA ще се разбие в по-малката от двете скали, за да провери до каква степен това ще повлияе на траекторията ѝ. На практика това ще е първият опит на човечеството да промени курса на космическо тяло.

Що се отнася до идеята на Китайския национален космически научен център, изследователи са открили посредством симулации, че ако 23 ракети Long March 5 ударят едновременно голям астероид като Бену, те могат да го отклонят от първоначалния му курс с около 9000 км (разстояние, което е 1.4 пъти по-голямо от земния радиус).

Бену е астероид тип B, което означава, че съдържа големи количества въглерод и може би дори голяма част от първичните молекули, които са съществували на Земята, когато животът тук се е зародил за първи път. NASA вече изпрати космическия апарат „Озирис-Рекс“, за да събере проби от Бену. Той достигна астероида през октомври миналата година и застана достатъчно дълго над него, за да позволи на 3-метровата роботизирана ръка да събере парченца от повърхността му. „Озирис-Рекс“ се очаква да се завърне на Земята през 2023-та.

Ракетите Long March 5, всяка от които тежи 992 тона, представляват основен елемент от краткосрочните космически амбиции на Китай – те извършват по-голямата част от доставките до космическата станция на страната и дори изстрелват китайски сонди до Марс и Луната. В миналото ракетите бяха повод за безпокойство заради неконтролираното си връщане на Земята. През май 22-тонна (22 метрични тона) част от ракета Long March 5 падна на Земята – тя или изгоря, или се приземи във водата край Арабския полуостров. Смята се, че през май 2020-та фрагменти от друга ракета March 5 са се разбили в две села в Кот д'Ивоар.

Източници: Live Science / Reuters