Индийски ученик на 17 години създаде лъжица, която използва сензори, за да компенсира треперенето на ръцете, писа британският в. "Гардиън". 

Арав Анил, който има интерес към роботиката, се заема със задачата, след като миналата година видял как чичо му, страдащ от болестта на Паркинсон, има затруднения да се нахрани. Част от яденето се изсипвало от устата му, а останалото се разпръсвало по дрехите. Болният мъж, който е на 70 години, бил принуден да потърси помощ, за да се нахрани.

Гледката на чичо му, който трепери толкова силно, че разклаща лъжицата, вдъхновява 17-годишния Арав от Бенгалор, Южна Индия, да помогне, пише БТА. Той се затваря в стаята си с микроконтролери, сензори, двигатели и триизмерен принтер. Така създава прототип на умна лъжица, която сега се тества в Колежа по физиотерапия в Бенгалор.

Сензорите в захранваната с батерии лъжица засичат трептенията и активират движението, като по този начин ефективно компенсират разклащането, за да запазят стабилността на прибора за хранене.

"Уточнявах дизайна с колежа - трябва да е водоустойчива, за да може да се мие, без да се повреди цялата електроника вътре; да може да се почиства и да се заменя с вилица; трябва да е по-дълбока, за да събира повече храна", казва ученикът.

Болният чичо също тества първоначалния дизайн на лъжицата. Той обяснил на Арав, че дръжката е прекалено хлъзгава и се нуждае от по-здрав захват.

За ученика това е кулминацията на 10-годишния интерес  на Арав към механиката, който започва, когато майка му купува комплект "Лего". Досега той е представял Индия на повече от 20 състезания по роботика по целия свят.

Когато проектът за умната лъжица печели първа награда в категорията "Бъдещи новатори" на миналогодишната Световна олимпиада по роботика в Германия, Арав е насърчен да разработи прототип.

"Беше разочароващо, че не можах да намеря малките електронни части, от които се нуждаех, тук, в Индия. Наложи се да поръчам някои от Китай, но те пристигнаха след цяла вечност", разказва момчето. 

Смята се, че повече от 7 милиона души в Индия страдат от болестта на Паркинсон - състояние, при което части от мозъка постепенно се увреждат и което засяга предимно хора над 50-годишна възраст. Симптомите включват неволно треперене и скованост на мускулите. С напредването на болестта храненето може да стане по-трудно, което принуждава хората да разчитат на чужда помощ, отбелязва в. "Гардиън". 

Умната лъжица не е съвсем оригинална. Няколко американски компании продават подобен прибор, но той струва над 200 щатски долара - цена, недостъпна за повечето индийци. Според Арав неговата лъжица ще струва около 80 щатски долара.

Тестовете й в колежа и процесът на одобрение се очаква да приключат до началото на следващата година, а резултатите ще бъдат публикувани в медицинско списание. 

След това Арав се надява да се произвежда в малък мащаб, първоначално за болници.

Когато не учи за изпити, момчето прекарва по-голямата част от свободното си време в работа по плановете си. Амбицията му е всяко семейство, в което има болен от Паркинсон, да разполага с умната лъжица.