От доста време е известно, че човешкият нос е способен да разпознае над 1 трилион различни миризми. (Почти) никой не може да отрече, че окосената трева, прясно изпечения хляб и чисто новата книга миришат прекрасно. Сега изследване се опитва да обясни и защо прането, изсушено навън – под слънчевите лъчи – мирише много по-добре от всичко, на което е способна шумната ви сушилня.

През 2020 г. изследователи от Университета в Копенхаген публикуват статия за миризмите, свързани с прането, изсушено на слънце. Те изпират три кърпи на ръка във вода, която е била свръхчиста, което означава, че не е съдържала микроорганизми или соли, които биха могли да повлияят на миризмата на кърпите.

Кърпите са окачени да съхнат на три въжета за дрехи - в тъмна стая, на засенчен балкон или на балкон, изложен на слънчева светлина. Впоследствие са запечатани в найлонови торбички за 15 часа, което позволява на различните химикали да се освободят преди следващия тест.

Накрая въздухът от всяка торбичка е анализиран чрез газова хроматография с масспектрометрия, за да се идентифицират различните химични съединения, присъстващи след всеки от трите сценария на сушене. Екипът също така взима и проби от въздуха от празна торбичка, както и от въздуха на всяко от местата за сушене, за да ги сравни с изсушените кърпи.

Изследователите установяват, че в кърпите, изсушени на слънчевия балкон, има повече химикали като алдехиди и кетони, които се свързват с парфюми или с аромата на растения. И двата комплекта кърпи, изсушени навън, съдържат също пентанал, който откриваме в кардамона; октанал, който е с мирис на цитрусови плодове; и нонанал, който наподобява аромата на рози. Но защо?

"Когато озонът във въздуха реагира с материалите в мократа кърпа, се образуват алдехиди и кетони - които съответстват на идентифицираните в изследването аромати. Това може да е част от обяснението. Но ние също така смятаме, че има нещо, което е пряко следствие и от слънчевата светлина. Например пигментите или багрилата в кърпите, открити дори когато материите не са обработени, поглъщат слънчевата светлина и водят до химически трансформации", казва в изявление Малте Фридънлунд от Университета в Копенхаген, съавтор на изследването.

Макар че на пръв поглед проучването изглежда несериозно, екипът предполага, че липсват изследвания на въздействието на слънчевата светлина върху мокри повърхности и че подобни проучвания могат да помогнат да се разбере как може да се случи разграждането на различни материали.

"Този механизъм може да се осъществи върху почти всяка открита повърхност и е важен за разграждането на веществата в околната среда. Ето защо за нас е изключително важно да научим повече за тези процеси. Надяваме се, че това изследване бележи стъпка в тази посока.", заключава Фрайденлунд.

Източник: IFLScience