Натъпквате всичко в пералнята и перете? По-добре да не го правите! Дори децата знаят, че прането трябва да се сортира по цвят. Не е ново и че кърпите за лице и спалното бельо трябва да се перат на по-високи градуси. Но внимание се изисква и при отделните дрехи. Ето кои никога не бива да се перат заедно:

1. Блузи и джинси

Обикновено блузите са ушити от ефирни и тънки материи като коприна, сатен или фин памук. Ако ги натъпчете в пералнята с тежки дрехи като джинси, рискувате да ги повредите. По време на прането грубият плътен деним се търка в чувствителната материя на блузата и в най-лошия случай може дори да пробие дупки в нея. Затова най-добре да перете тези дрехи отделно!

2. Ципове и фини платове

Не хвърляйте в общото пране блузи и пуловери от чувствителна коприна или вълна заедно с дрехи, които имат цип. Той може да се замотае във вълната или да пробие дупки в тънките материи. Ето защо си струва предварително грижливо да сортирате дрехите, за да не преживеете след това неприятна изненада.

3. Дрехи с цветни мотиви и бяло пране

Мнозина смесват бели дрешки с мотиви с бялото пране. Това не е добра идея, защото цветните мотиви може да боядисат по-светлите части. За всеки случай перете ризата на бели и черни райета с цветното, а не с бялото пране. А ако искате да се подсигурите напълно, перете съмнителните дреха на ръка, за да ги запазите по-дълго.

4. Пуловери и жилетки с груба плетка с друго цветно пране

Плетени, изнищени или дрехи от космести материи винаги може да перете на 30 градуса с останалото пране, но рискувате другите неща да излязат от пералнята, покрити с влакънца и косъмчета. Затова е за предпочитане да ги перете отделно!