Имате комбинирана пералня със сушилня, но с нея нещо не е наред – дрехите и кърпите не излизат толкова сухи, колкото очаквате. Дали проблемът е в уреда, или е в начина, по който го използвате? Има ли начин да вадите от сушилнята си винаги перфектно сухо пране и трябва ли това да означава повече усилия за Вас? В следващите редове ще намерите пет полезни съвета, които ще Ви помогнат да се справяте отлично с прането и сушенето в пералня със сушилня.

Проверете максималния капацитет на сушилнята

В повечето случаи капацитетът на уреда по време на сушене е по-малък от този при пране. Тоест не можете да изсушите наведнъж пълна пералня. Например пералня със сушилня 8/4 кг означава, че в нея можете да изперете до 8 кг и да изсушите наведнъж не повече от 4 кг пране. С други думи, ако пуснете пералнята на пълнен капацитет, трябва да я изсушите на два пъти, за да получите наистина добри резултати. В противен случай прането няма да изсъхне, дори и ако пуснете два последователни цикъла на сушене. Трябва също така да имате предвид, че максималният капацитет на натоварване е различен за всеки цикъл. Проверете ръководството, за да видите колко килограма пране можете да сушите при всеки цикъл.

Използвайте цикъл без прекъсване само понякога

Изкушаващо е да пуснете цикъл пералня и сушилня без прекъсване, така че да не се налага да вадите прането и да го връщате обратно за сушене. Но като имате предвид предишното правило, лесно ще се досетите, че няма как да го правите всеки път. Може да оставите уреда да пере и суши без прекъсване само ако сте заредили количество пране, подходящо и за сушилнята. Понякога за програмите на пране и сушене има специфични изисквания, които не позволяват да се слага повече от 1-2 кг пране. Проверете указанията.

Използвайте центрофуга на висока скорост

За да получите наистина сухо пране, включете центрофугата на възможно най-високата скорост, която машината предлага. Така ще остане много по-малко за сушене. Повечето перални са с центрофуга до 1 400 оборота, а ако имате 1 600 оборота, изберете тях.

Използвайте настройка „екстра сухо“

Няма да Ви е лесно, когато трябва да сушите хавлиени кърпи или спално бельо – обикновено тъканите, от които те са направени, са високо хигроскопични и съхнат по-трудно от останалите. За тях (и за други трудносъхнещи тъкани) използвайте програма тип „екстра сухо“, за интензивно сушене. Тя често е по-продължителна от останалите, но за сметка на това от сушилнята ще извадите наистина сухо пране. Все пак имайте предвид, че някои дрехи и кърпи не са подходящи за интензивно сушене, така че проверете етикетите им, преди да изберете тази програма.

Поддържайте машината чиста

За постигане на наистина добри резултати при пране и сушене с комбинирана пералня със сушилня е изключително важно да поддържате уреда чист. Поне веднъж месечно пускайте програма за почистване на барабана – така ще отмиете всички остатъци от препарати и ще подобрите работата на сензорите.

Освен това комбинираният уред в повечето случаи няма специален филтър за мъх, какъвто обикновено има самостоятелната сушилня. За да осигурите добра работа, е важно редовно да почиствате филтъра, който се намира в долната част на уреда.