Кестени в пералнята? Сигурно се шегувате! Нищо подобно. С тях прането ви стане още по-чисто, при това без всякаква химия. Природата предлага всевъзможни дарове и кестените са най-добрият пример. От тях не само може да измайсторите чудесен есенен декор, но и да си пригответе домашен перилен препарат. Идеален за всички, които искат прането им да сияе без химия. Конските кестени са растения от семейство Сапунени.

Те съдържат т.нар. сапонини – естествени сапуноподобни вещества. Предимството на кестените е, че не само изпират ефикасно, но щадят и природата и здравето. В този алтернативен перилен препарат няма дразнещи и агресивни субстанции. Ако съберете през есента голямо количество кестени, можете да се снабдите със запаси, от които лесно да си приготвите перилни средства за цялата година. Ето как:

Вземете 4-5 кестена и ги счукайте в хаван, като предварително ги увиете в кърпа. Сложете парченцата в чист буркан и го допълнете със 100 ml вода. Оставете сместа да кисне няколко часа. Когато след известно време разклатите буркана, ще видите, че се е образувала сапунена пяна. Прецедете кестените и сипете течността в друг чист буркан с винтова капачка. Естественото ви перилно средство е готово! След това просто добавяйте отварата към всяко пране вместо течен препарат. Тя е без мирис и прането ви ще ухае на свежест. Ако ви липсва типичният му аромат след изпиране, може да прибавите към течността няколко капки етерично масло. 

Съвет: Разбира се, може да си приготвите и по-големи количества. Тогава ще са ви необходими повече кестени и вода. Спокойно експериментирайте. Така ще нагодите силата на препарата според желанието си.