Преди десетилетия всичко беше просто. За пране бяха необходими само един сапун, топла вода и яки ръце. Днес по рафтовете на магазините освен десетки модели перални машини са подредени препарати за бяло, цветно, черно, фино и какво ли още не пране, а също специални продукти за вълна, пух, микровлакна. Но каква химическа реакция всъщност протича в пералнята между дрехите и праха, който трябва да им върне чистотата?

Във всички перилни препарати се съдържа един основен компонент –

тензиди, подобна на сапуна субстанция, която понижава повърхностното напрежение на водата, “омрежва” дрехите и обвива механично отделените частици мръсотия, като ги държи изолирани във водата. Тензидите са посредници между водата и неразтворимите в нея нечистотии (разтворимите така или иначе бързо се отделят от дрехите и се пренасят във водно-перилната смес). Молекулите на тензидите притежават “опашка”, отблъскваща водата, която се ориентира към частиците мръсотия, и “глава”, обичаща водата и обърната към нея. Така “опакована”, мръсотията плува във водата.

Днес тензидите се произвеждат от петрол, за разлика от сапуна, чиито суровини са растителната мазнина, маста, лойта или костната мазнина. Те се “осапуняват”, като се разлагат химически на глицерин и мастни киселини чрез смесване с калиева или натриева основа и нагряване. Всъщност готовият сапун представлява калиеви или натриеви съединения на мастните киселини.

Когато водата е твърда, е необходим и омекотител

за нея, който “излавя” варовика. В противен случай той “блокира” тензидите и те не могат да свършат никаква полезна работа.