Почти всички имаме перални машини в домовете си. Толкова сме свикнали с пералнята си, че изглежда направо невероятно  все още да има  нещо, което да не сме чували или да не знаем за нея. И все пак е възможно. Съществуват някои неща, с които не всички притежатели на перални машини са запознати. Още повече, има такива неща, които спомагат за удължаването живота на този иначе незаменим за дома и живота ни домакински електроуред.

През април 2016 компанията GloTech Repairs, специализирана в поправката на домакински уреди, след извършено изследване сред клиентите си съобщи, че повече от половината притежатели на перални ги почистват не по-често от веднъж на няколко месеца, а дори и още по-рядко.Това е голяма грешка, твърдят специалисти, особено ако държим пералнята ни да функционира добре, а ние да се радваме на добри резултати. За да имаме наистина чисти дрехи, трябва да се грижим за любимия си уред по възможно най-добрия начин.

Като правило се препоръчва измиването и почистването на пералнята машина веднъж месечно. Съществуват достатъчно препоръчани от специалистите методи за това как да направиш това почистване по-ефикасно.

1 – оставете пералнята да поработи празна и то с колкото се може по-висока температура на водата. Идеята е така да се елиминират всички натрупани вътре в машината бактерии.

2 – някои специалисти препоръчват добавянето на бутилка бял оцет, когато пускате пералнята с празен барабан. Други пък имат различна стратегия: добавят половин чаша хлор в чекмеджето за перилен препарат.

3 – важно е почистването на вратата и прозореца на пералната машина. Почиствайте с неабразивен текстилен материал гумените части, за да отстраните натрупалите се по тях остатъци и вещества. Ще останете изненадани колко мръсотия може да се събере в тази част на пералнята.

4 – не забравяйте и отделенията за перилен препарат и омекотител. Те трябва да се почистват с гореща вода и, ако е възможно, с четка.

Според цитирания източник, ако се спазват всички тези препоръки, животът на вашата пералня ще се увеличи значително, а изпраните от нея дрехи ще бъдат значително по-чисти. Освен това, така се спестяват не малко пари, които иначе ще бъдат похарчени за поправка или закупуване на нова пералня по-рано, отколкото би се наложило по принцип.