Несъмнено наличието на сушилня у дома е удобство и пести доста време, иначе нужно за простиране и прибиране на пране. Но макар че става по-бързо от сушенето на слънце, сушенето на дрехи в сушилнята все пак отнема няколко часа. Ако нямате време да чакате толкова дълго или просто имате нужда от сухите си дрехи възможно най-скоро, има няколко трика, с чиято помощ можете да ускорите процеса. Ето какво Ви предлагаме:

Хавлиена кърпа

За да изсушите по-бързо прането, достатъчна Ви е една голяма суха хавлиена кърпа. Ако я сложите в сушилнята заедно с мокрите дрехи, тя ще поеме голяма част от влагата в тях и така ще им помогне да изсъхнат по-бързо.

Ако сушите само няколко неща, извадете кърпата от сушилнята след 5 минути. Ако зареждането е пълно, оставете кърпата вътре около 15 минути. След това я прострете да съхне на простора, а прането оставете в сушилнята, докато нормалният цикъл завърши.

В случай че имате нужда от наистина експресно сушене, сложете 2-3 кърпи. Имайте предвид, че от хавлиените кърпи може да се отделят власинки, които да останат по дрехите Ви. По тази причина, ако ще сушите по-деликатни тъкани, добра идея е да замените хавлиените кърпи с памучни тениски.

Центрофуга на високи обороти

Когато пускате центрофугата на пералнята, използвайте най-високите възможни обороти, с които разполагате. Така ще премахнете възможно най-голямо количество от влагата в дрехите, преди да ги сложите в сушилнята.

Втора центрофуга

Логично, колкото по-малко влажна е дрехата, толкова по-бързо ще изсъхне. Ако не искате да губите време в чакане на топлия въздух малко по малко да суши доста влажните Ви дрехи, оставете ги в пералнята и включете още един цикъл на центрофугиране, за да изцедите максимално количество от влагата в тях. Допълнителната центрофуга ще Ви отнеме само няколко минути, но в резултат на това прането ще е значително по-добре изцедено. Времето, необходимо за сушилнята след това, доста ще се съкрати.

Филтър за мъх

За да може дрехите в сушилнята да изсъхнат, влажният въздух се извежда навън, като преминава през филтъра за мъх. Ако този филтър е вече задръстен с мъхчета, преминаването на въздуха ще бъде блокирано. Той ще се връща обратно влажен в сушилнята, където ще забавя съхненето на прането. За препоръчване е да придобиете навика да почиствате този филтър преди или след всяко използване на сушилнята – така ще ѝ помогнете да работи по-ефективно.

Не пълнете сушилнята

Никога не пълнете сушилнята догоре. Колкото по-малко дрехи сложите в нея, толкова по-бързо ще изсъхнат.