Във времена на енергийна криза и високи цени на тока, каквото е днешното, всеки търси начин да намали сметката си за електричество. Тук ще ви разкрием кои грешки при прането ви костват излишни харчове.

Домакински дейности като готвене, печене или пране изразходват ток всеки ден. Разбира се, без тях не може. Възможно е обаче да ги извършвате по-икономично с някои малки хитрости. Ето кои типични грешки при пране буквално изяждат електрическата енергия. Температурата е алфата и омегата на прането с перална машина. Но има огромна разлика дали перете на 30 или на 60 градуса. В главите на повечето от нас се е загнездила погрешната представа, че на по-висока температура дрехите ще се изперат по-добре. Преди време това наистина беше вярно и може би затова тази заблуда е толкова разпространена. Модерните перални машини обаче разполагат с нормални програми, които, в съчетание с по-усъвършенстваните перилни препарати, позволяват качествено изпиране на всякакви тъкани на по-ниски температури. Единствено пижамите и бельото на болен трябва да се перат на 60 градуса, за да се унищожат микробите и бактериите. Ако започнете да перете всичко на 30 градуса, ще спестите до 60% енергия и заедно с това – пари. Освен това ще направите услуга на околната среда, понеже нагорещяването на водата е отговорно за по-голямата част от емисиите въглероден диоксид, отделяни при пране. А черешката на тортата е, че ниските температури щадят и дрехите! 

Не бива да се тревожите, че прането няма да стане хигиенично чисто: само внимавайте да купувате такъв перилен препарат, който е разработен за ниски температури. Съвременните препарати съдържат ензими, които разтварят нечистотиите и при 20 градуса. А упоритите петна трябва да размеквате предварително, както и преди. За да не се насъбират микроби в пералнята, трябва да я оставяте да работи празна веднъж месечно на 60 или 90 градуса.

Когато бързате, най-вероятно използвате кратката програма. Но така машината се принуждава да работи възможно най-кратко време и по този начин хаби повече ток и вода. Ако искате да пестите, трябва добре да си помислите, преди да пускате кратката програма. Същото се отнася и за сушилнята. Наистина, тя е много практична и спестява доста работа. Но не и ток! В едно тричленно домакинство сушилнята се нуждае от 325 киловатчаса. И най-икономичната машина изяжда още стотина лева на година при тези галопиращи цени.