Няма безгрешни хора. Който твърди, че никога не е грешал, вероятно лъже или не осъзнава грешките си. Всъщност второто дори е по-лошо, защото неосъзнатата грешка е пропуснат житейски урок и пропусната възможност да израснем.

Въпреки това има грешки, които не бива да допускаме два пъти, и умните хора знаят това.

1. Откажи се, не става!

Умният човек няма да се откаже, когато не постигне целта си от първия път, а ще анализира. Умният човек ще потърси причината да не се получава желаният резултат, и ще направи всичко възможно следващия път да успее, когато стигне до същината на проблема.

2. Повтаряне на едни и същи действия.

Няма как да постигнете различни резултати, ако повтаряте едни и същи действия. Променете подхода, за да промените и крайния резултат. С различни методи ще постигнете различни цели.

3. Сляпо доверие.

Със сигурност има хора в живота ви, които говорят така, сякаш изживяват всички свои най-големи мечти. Сигурно ви се иска понякога да сте на тяхно място. Само че умните хора не вярват на всичко, което им казват – още повече на онези неща, които звучат прекалено хубаво и прекалено напудрено, за да са истина.

4. Да бъдеш жертва.

Общо взето тази роля никой не я обича. Умният човек знае, че това не е печеливша позиция. Ако искаш нещо в този живот, трябва да си го вземеш, а не да чакаш да ти го дадат наготово. Освен това по този начин подриваш доверието в самия себе си, както и самочувствието си.

5. Да промениш другите.

Човек не се променя кой знае колко през живота си. Може би променя нагласата си към някои неща с времето, но в душата си остава същият. Умният човек знае и още нещо – ако някой не иска да предприеме сам стъпки по надграждане или промяна, то никой не може да го накара да го направи.

Като цяло умните хора са и успели хора, защото не се оставят да бъдат манипулирани, самите те не се опитват да манипулират другите, разбирайки, че този трик рано или късно излиза наяве. Учат се от грешките си, трупат опит и се стремят към личностно израстване.