През 1942 г. Антоан дьо Сент Екзюпери - писател , поет и професионален летец пише най-известната си повест „Малкия принц“. Една година по-късно приказката се появява за първи път на английски в Ню Йорк, където писателят бяга от фашистката чума, завладяла по това време Европа.
Малкото момченце със златисти къдрици, с шпага в ръка и зелен плащ, е измислено и нарисувано от самия Екзюпери, който иска да насърчи и подкрепи своя най-добър приятел Леон Верту, останал в окупирана Франция.
Приказката за деца  и за възрастни  подбужда размисли за живота, за любовта, за приятелството, за предаността.
Какво можем да научим от главния герой, разказва Letidor.ru.  
Ето няколко поуки, които е добре на всяка цена да споделите с детето си.

Грижи се за дома си

Малкият принц всяка сутрин чисти мъничката си планета: прочиства вулканите и скубе прорастналите баобаби. Той смята, че тогава вулканите няма да изригват безразборно, а баобабите няма да завладеят цялата планета и да я разкъсат на части.
Разкажете на децата защо още рано сутрин задължително трябва да си измият зъбите и да си оправят леглото. Разбира се, разхвърляните играчки няма да породят изригване на вулканите. Но, ако то не ги подрежда и не ги почиства всеки ден, хаос все пак ще настъпи.

Не се плаши да бъдеш себе си, не се плаши да бъдеш слаб

В книгата е описан спор между Малкия принц и Автора – Екзюпери за бодлите  на розата. 
Малкият принц е убеден, че розите са наивни и беззлобни, но „чрез бодлите си искат сами да си внушат храброст“. „Те си мислят, че ако имат бодли, всички ще се боят от тях.“
Понякога така си мислят и хората – пускат „бодлите“ си, за да се разграничат от света, да прикрият слабостта си или нерешителността си. При децата такъв период настъпва в юношеската възраст.
Повечето тийнейджъри пробват да се прикрият зад неестествена, неискрена агресия. За да избегнете това, разговаряйте с детето за неговите слабости. Обяснете му, че да прикрива своите чувства с агресия и да се разграничава от останалите – не е най-добрата житейска стратегия.
Защото „бодлите“ отблъскват околните и правят човека по-малко привлекателен.