Ако поставите миризлив буркан под носа на хора във вегетативно състояние, някои от тях ще започнат спонтанно да го подушват. Колкото и странно да звучи това, ново изследване показва, че тази техника може да се окаже ефективен начин за точното диагностициране на пациенти с нарушения на съзнанието. Тя дори може да определи до каква степен е възможно да се възстановят.

Изследователи от Кеймбриджкия университет във Великобритания, както и от научния институт „Уайзман“ в Израел, са приложили този тест върху 43 пациенти със сериозни мозъчни увреждания. Те са показвали минимални признаци, че знаят какво се случва около тях. Те поставяли под носовете за 5 секунди три буркана: с приятна миризма (шампоан), неприятна (развалена риба) или никаква. Специализирана тръба е следяла за промени в дишането им. Данните са публикувани в Nature.

В 100 процента от случаите, в които пациентите са реагирали на теста (ускорявайки силата на вдишването), те впоследствие са възстановили съзнателността си. 3,5 години по-късно над 91 процента от пациентите са все още живи, докато 63 процента от тези, които не са реагирали на миризмите, са били починали. Това показва, че този странен тест би могъл да предрича адекватно дали даден човек може да се възстанови от мозъчна травма или не.

„Точността на теста е впечатляваща - казва Анат Арзи, главен ръководител на проучването и психолог в Кеймбриджкия университет и научния институт „Уайзман“. – Открихме, че ако пациенти във вегетативно състояние откликнат на него, те впоследствие преминават най-малкото в състояние на минимална съзнателност. В някои случаи това е бил единственият признак, който да покаже, че мозъкът им ще се възстанови. И това се наблюдава дни, седмици и дори месеци преди появата на каквито и да било други признаци.“

Приблизително 35,5 процента от пациентите, намиращи се в минимално съзнателно състояние, не са откликнали на теста с миризмите. „Липсата на реакция обаче не означава задължително, че са в пълно безсъзнание“, пишат авторите. Те също така откриват, че структурите на мозъка, отговорни за обработката на миризми, са били повредени при някои от хората, които не са реагирали на миризмите. Това вероятно би могло да обясни някои от резултатите.

Изследването обаче показва, че подушването на миризми може да предскаже дали е възможно даден пациент да се възстанови в дългосрочен план, тъй като тези, които могат да обработват миризмите, все още се намират в някаква форма на съзнателност (макар и на пръв поглед да не си личи). Нито един от пациентите не е „дискриминирал“ различните миризми, макар че някои от тях са започвали да душат буркана, в който не е имало нищо. Това може да означава, че хората са знаели, че бурканът е пред тях или пък са очаквали някаква миризма.

Източник: IFLScience