Арсия Монс е сред най-високите вулкани в Слънчевата система – той надвишава поне два пъти връх Еверест. Имено тук наблюдаваме и един особено странен метеорологичен феномен. Всяка сутрин през пролетта дълъг и широк облак от лед, образуван от вода, се извисява над върха на неактивния вулкан. Днес учените най-накрая разплетоха тази мистерия.

Според изследване, публикувано в Journal of Geophysical Research, облакът е дълъг 1800 км и достига 150 км ширина. Наблюденията показват, че той е орографичен – образува се вследствие от вулкана.

Арсия Монс, извисяващ се на близо 20 км височина, играе огромна роля в местните метеорологични условия. Въздухът е малко или много влажен дори и на планета, суха колкото Марс. Тя се образува по покрайнините на вулканите и се кондензира в облак на по-високи и студени височини.

Наблюдения над облака, извършени с Visual Monitoring Camera (VMC). Източник: ESA/GCP/UPV/EHU Bilbao , CC BY-SA 3.0 IGO

Този феномен се случва всяка сутрин в продължение на няколко месеца. Точно преди изгрев слънце облакът започва да се образува и да се разширява на запад – с около 600 км в час на височина 45 км. Когато достигне максималната си дължина, той се отделя от вулкана и се понася на запад, където се изпарява преди следобедните часове.

„Въпреки че орографските облаци се срещат често на Земята, те не достигат толкова големи дължини и не демонстрират толкова ярки динамики – казва съавторът на проучването Августин Санчез-Лавега от Университета на Баската страна. – По-задълбочените познания за този облак ни предоставят вълнуващата възможност да се опитаме да пресъздадем формирането му с модели – модели, които ще надградят знанията ни за климатичните системи и на Марс, и на Земята.“

Източник: IFLScience