Нов радио сигнал от дълбокия космос променя представите ни за този мистериозен феномен.

FRB 20191221A е нов бърз радиоимпулс (още един изключително рядък цикличен сигнал), който дори не е толкова бърз – радио проблясъците, които получаваме през междугалактическото пространство, траят само 3 секунди (около 1000 пъти по-дълго от средното).

Импулсите с по-висок радиационен интензитет обаче се случват веднъж на всяка 0,2 секунди в рамките на този 3-секунден период – нещо, което никога досега не сме забелязвали при бързите радиоимпулси.

Откритието е направено благодарение на детектора CHIME през декември 2019 г. "Бе необичайно“, казва астрофизикът Даниел Микили от института по астрофизика и космически изследвания „Кавли“ към Масачузетския технологичен институт. „Не само, че бе много дълъг –с продължителност около 3 секунди – но и се отличаваше и с периодични пикове с впечатляваща прецизност във всяка част от секундата. Туп, туп, тп – досущ като сърцебиене. За първи път сигналът сам по себе си е периодичен.“

Бързите радио импулси представляват едно от най-големите астрономически открития за последното десетилетие. Това са кратки (траят милисекунди), но мощни импулси енергия, идващи от отдалечени части на Космоса. За краткотрайното си съществуване отделят енергия, колкото 500 млн. слънца. Повечето бързи радиоимпулси са засечени само веднъж – това ги прави непредсказуеми и трудни за изучаване.

Няколко обаче се повтарят, макар и повечето да го правят хаотично. Ето защо в тези случаи учените могат да изучат този сигнали (макар и изключително редки) доста по-подробно.

Не е ясно дали един и същи механизъм е отговорен за формирането на всички бързи радиоимпулси. Те могат да варират по отношение на интензитет, дължина на вълната, поляризация и дисперсия.

През 2020 г. научихме повече и за първопричините за бързите радиоимпулси – тогава засякохме първия подобен сигнал, идващ от самия Млечен път. Той е бил изхвърлен от магнетар – вид неутронна звезда с изключително мощно магнитно поле.

Това обаче не означава, че мистерията е разплетена напълно. Все още не знаем например защо някои бързи радиоимпулси се повтарят, а други – не, както и защо периодичността на повтарянето се среща рядко.

Що се отнася до FRB 20191221A, учените се надяват, че ще могат да засекат още импулси от неговия мистериозен източник, за да разберат какво точно ги предизвиква. А това от своя страна ще ни помогне да разберем по-добре и неутронните звезди.

Изследването е публикувано в Nature.

Източник: Science Alert