Източник на мощни радиосигнали от далечния космос задълбочава мистерията на бързите радиоимпулси.

Анализ на данни, събрани през 2019 г. от FRB121102 – източник на бързи радиоимпулси – показва, че само за 47 дни са били излъчени цели 1652 радиоимпула.

На практика това е активният източник на бързи радиоимпулси, засичан до момента. Освен това наблюденията предоставят достатъчно данни, които да позволят на учените да потърсят признаци на цикличност. Такива не са открити, което вероятно означава, че източникът не е въртящ се компактен обект (например магнетар).

Ето защо специалистите смятат, че тези мощни бързи радиоимпулси са произведени от повече от един механизъм и ще измине доста време, преди да разберем за какво точно става дума.

Бързите радио импулси представляват едно от най-големите астрономически открития за последното десетилетие. Това са кратки (траят милисекунди), но мощни импулси енергия, идващи от отдалечени части на Космоса. За краткотрайното си съществуване отделят енергия, колкото 500 млн. слънца. Повечето бързи радиоимпулси са засечени само веднъж – това ги прави непредсказуеми и трудни за изучаване.

Няколко обаче се повтарят, макар и повечето да го правят хаотично. FRB 20180916B например е едно от двете изключения от това правило – при тези радиоимпулси има цикличност, което ги прави особено подходящи за изучаването на тези мистериозни явления.

Миналата година научихме повече и за първопричините за бързите радиоимпулси – тогава засякохме първия подобен сигнал, идващ от самия Млечен път. Той е бил изхвърлен от магнетар – вид неутронна звезда с изключително мощно магнитно поле.

Това обаче не означава, че мистерията е разплетена напълно. Все още не знаем например защо някои бързи радиоимпулси се повтарят, а други – не, както и защо периодичността на повтарянето се среща рядко.

Новото проучване е публикувано в Nature.

Източник: Science Alert