Постовете във Facebook се запомнят най-лесно

13 септември 2019 г., 19:02
979

Jakraphong Photography / Shutterstock.com

Учени смятат, че социалната мрежа връща човечеството към еволюционните му корени, пише RedOrbit.

В ранните етапи от историята хората са комуникирали помежду си чрез кратки повиквания: за да предупредят за опасност или да предадат спешно съобщение. 

Според ново изследване кратките статуси във Facebook, изпълнени с печатни и граматични грешки, ни помагат отново да общуваме по този начин. Резултатът от това е, че помним тези публикации по-добре, отколкото всякакъв друг писмен текст - доказателство, че сме по-склонни да получаваме информация под формата на естествени и спонтанни мисловни изблици.

Изследването, проведено от д-р Лора Микис от университета на Уоруик и проф. Кристин Харис и проф. Никълъс Кристънфелд от Калифорнийския университет в Сан Диего, открива, че хората помнят Facebook статусите не само повече от извадки от книги, но и повече от снимките.

Учените са извадили анонимни статуси и като са ги извадили от контекста на социалния сайт, са ги поставили до други текстове и снимки. Участниците са били два пътни по-склонни да запомнят съдържанието на социалните постове отколкото всякаква друга информация.

"Разликата е толкова голяма, каквато е между хората с амнезия и тези със здрава памет", казва Микис.

Според изследователите този тип информация е писмено предадена по начина, по който мисли човешкия мозък. Без да е украсен от журналистически, академичен или литературен стил, този език е по-близък до "естествената реч".

"Откритията ни може би не са така изненадващи, когато се вземе предвид колко важна роля са играли и паметта, и социалният свят за оцеляването в историята на предците ни", обяснява Харис.

Вероятно човешкият мозък е все още настроен да възприема тази спонтанната форма на комуникация. Това може да помогне при разработването на по-добри учебни пособия, както и в областта на комуникациите и рекламата, смятат учените.

Ключови думи:
Коментари