Киберпрестъпниците се развиват много бързо, а дори и малките грешки на потребителите, им костват много. Това каза в ефира на bTV експертът по киберсигурност Ясен Танев. И даде пример с нов вид киберизмама с прозрачен слой върху платежно нареждане в браузър без добра защита.

„При онлайн плащане трябва да проверяваме няколко пъти, преди да го оторизираме, понеже има няколко стъпки - попълвате платежното, потвърждавате, оторизирате, а между тези стъпки може да се случи нещо за милисекунди, което окото ви не е уловило в три етапа“, обясни експертът като уточни, че са важни името и IBAN-ът.

„Платежното се проверява от чиновник и няма как да се разбере, че има някаква грешка. Новата измама използва прозрачен слой за подмяна на данните в браузъра, като ние въвеждаме нашите, натискаме фалшив бутон ОК за оторизиране на плащането, а за милисекунди IBAN-ът и името ни се подменят. После се натиска истински бутон с новите данни и парите ни отиват в сметката на измамника“, обясни експертът.

„Затова трябва да проверим дали името и IBAN са верните“, категоричен бе експертът по киберсигурност Ясен Танев, който посъветва потребителите да не ползват фалшиви софтуери.

Мениджър Нюз