Когато човек отива някъде на екскурзия, обикновено си мисли какви забележителности иска да види, кои места да обиколи, къде да хапне вкусна храна, а не как ще бъде измамен. Всяка държава обаче си има своите измамници, които преследват туристите и си имат трикове, с които да им измъкнат пари. Тази статия ще ви разясни защо например в Египет никога не трябва да отговаряте на някого, който ви пита: „Накъде отивате?“; защо е по-добре да попитате фотографа в Русия от колко облекла се състои фотосесията с костюми; как да не платите много повече от това, което сте консумирали, в ресторант в Италия. Пазете се от:

Хора, облечени в костюми на анимационни герои.

Къде? В Русия и Украйна.

Те дебнат из най-популярните туристически райони, облечени в костюми на известни анимационни герои. Обикновено се лепват за семейства с деца и настояват родителите да си извадят смартфоните и да снимат децата си с тях. Децата, разбира се, са въодушевени, родителите –също и неусетно се нащракват няколко снимки. Дотук добре. Оттук започва неприятната част, за която никой не ви е  предупредил. След снимките „животните хора“ започват да настояват да им дадете пари за всяка снимка, която сте направили. Държат се агресивно и нападателно и не приемат „не“ за отговор. Поведението им е такова, защото разчитат да ви смутят, объркат и в крайна сметка да си платите. Затова ви съветваме, ако попаднете в подобна ситуация, предварително да попитате за цената и ако не ви удовлетворява, просто ги подминете.

Касовите бележки в магазините.

Къде? В Чехия.

Когато пазарувате в супермаркет, проверете много добре съотношението между сметката си и количеството закупени стоки. Когато разберат, че си имат работа с туристи, касиерите имат навика да добавят допълнителни продукти или да чекират продукта на по-висока от обявената цена, разчитайки да не забележите поради объркване и непознаване на местния език.

Сметката в ресторанта.

Къде? В Италия, Гърция и Чехия.

Италианците също обичат да се възползват от факта, че туристите не говорят езика им. Поради тази причина често се случва да добавят към сметката услуги като „салфетки“, „покривка за маса“, „прибори за хранене“, „климатик“ и други подобни основни и съвсем естествени за всеки ресторант неща. Звучи абсурдно, нали? Ако нещо ви съмнява в крайната сметка, помолете да ви донесат менюто и просто сравнете цените.

Продавачите в магазините също обичат да предлагат „специални цени“ за туристи, затова ще ви излезе много по-евтино и безопасно да пазарувате от магазини, които се намират на голямо разстояние от популярните туристически атракции и райони.

В Чехия например оставят на масата в ресторанта панерче с апетитни току-що изпечени гевречета или топъл хляб. Туристите си похапват, разбира се, изкушени от аромата, мислейки си (съвсем логично), че това е комплимент от заведението. Нищо подобно. Накрая ще ви бъдат начислени към сметката. В някои случаи цената им е доста солена, така че ви съветваме, преди да се изкушите да похапнете, да се осведомите дали поставената на масата храна е безплатна.

В кафенетата в Чехия обичат да начисляват допълнително пари за „прибори“, въпреки че в повечето случаи това е упоменато в менюто. При всички положения бъдете нащрек, за да избегнете неловки ситуации.

Рози.

Къде? В Италия.

Не се оставяйте да ви омагьосат красивите италиански мъже, които се разхождат из улиците на Рим с рози в ръцете. Обикновено действат така: приближават се до някоя девойка, която си харесат, подаряват й роза и я прегръщат. Докато „жертвата“ се чувства едновременно поласкана, объркана и смутена, „ухажорът“ изкусно пребърква джобовете на туристката и отмъква някое и друго бижу.

Възможно е също така да видите циганки с рози, но техните методи са по-различни. Циганката подава на минувач роза или направо я слага в чантата му, след което започва да иска пари. Ако „жертвата“ откаже да купи цветето, циганката започва да обижда човека на висок глас, като му казва, че е стиснат или беден. Нищо чудно да отнесе и някоя клетва. Най-добре е да се престорите, че не разбирате нито дума (обикновено говорят на английски), да върнете розата и да отминете.

Молба да се подпишете.

Къде? В Италия, Испания и Чехия.

Ако забележите на улицата маса, върху която има разни листове, папки и химикалки, не спирайте от любопитство да разберете за какво е кампанията. Измамниците канят туристите да се подпишат на някакъв лист под най-различни претексти. След като „жертвата“ остави подписа си, ще ви накарат да направите дарение дори само под предлог, че вече сте използвали лист хартия и химикалка. Когато възразите, ще ви обяснят, че това условие е записано на листа, който вече сте подписали – с дребен шрифт и на местния език, разбира се.

Търсене на багажа.

Къде? В Бали.

Ако не можете да откриете багажа си на летището, бъдете сигурни, че много скоро няколко души в униформа ще дойдат и ще ви предложат помощта си. Вещите ви ще бъдат намерени, но тези приятели ще поискат заплащане за услугата – обикновено около 10 долара (на човек).

Помагачи.

Къде? В Италия, Испания, Египет и Бали.

Ако някой човек на улицата ви предложи дори и най-малката помощ, не се срамувайте да попитате директно колко ще ви струва това. На летището например не е изключение да видите как някой се притичва на помощ и ви взима багажа, за да го занесе до такситата отвън. Със сигурност ще ви поиска пари за този „безкористен“ жест. Могат дори да предложат да ви снимат с телефона ви, но и за това имайте предвид, че ще бъдете таксувани. Да не говорим, че не е добра идея да поверявате вещите си на никого – особено ако този човек изглежда по-силен и по-бърз от вас. Ако си дадете смартфона на някого, за да ви снима, много вероятно е да избяга с него. И накрая да се окажете с празни ръце.

В Египет например е обичайна практика от туристите да се иска заплащане за всякакви услуги, които са им били натрапени. Минава някакъв човек покрай вас и ви пита накъде отивате. Ако му кажете, този напълно непознат човек ще тръгне с вас и накрая ще поиска да му платите за услугите му на „туристически гид“. Затова най-добре не питайте никого за посока в Египет, защото ще се намерят много изгарящи от нетърпение да ви помогнат, но дали вие така ще горите от нетърпение да си платите за това?

Купуване на апартамент.

Къде? В Египет.

Дружелюбен и усмихнат непознат пита турист дали му харесва почивката в страната и дали биха я посетили отново. Ако отговорите положително, измамникът ще започне да ви убеждава за всички ползи да си закупите апартамент в този район. Изведнъж съвсем случайно се оказва, че новият ви „приятел“ познава добър брокер, който ще ви направи супер изгодно предложение. Цената на апартамента варира между 5000 – 7000 долара, но за да не ви изпревари някой друг купувач, трябва да оставите съвсем малък депозит от 200 долара. Както вероятно вече се досещате, никога повече няма да видите потенциалния си имот, след като човекът си получи парите.

А вие попадали ли сте в подобна ситуация? Ставали ли сте жертва на измама в чужда държава?

Гривни на приятелството.

Къде? В Гърция, Испания, Франция и Италия.

Тук измамниците разчитат на вашето изумление, внимателно следят доколко сте възхитени от средата, която ви заобикаля, дали разглеждате всичко с широко ококорени очи и почти паднало чене от възторг. Ако сте от тези туристи, спукана ви е работата. Измамниците със сигурност ще се приближат към вас и без да ви попитат, директно ще завържат гривна на приятелството на ръката ви. След това, разбира се, ще поискат пари. В този случай е най-добре да се престорите, че не разбирате какво искат от вас, да свалите гривната и да отминете.

Най-често измамниците са деца, защото по-лесно могат да измъкнат пари от „жертвите“ си. Обикновено искат малка сума пари, но изобщо не се радвайте, защото тези деца зорко следят къде точно държите портфейла си и ще трябва да сте нащрек дълго време след като сте се разделили.

Танцуващи анимационни герои от хартия.

Къде? В Италия, Полша, Румъния и Испания.

Докато се разхождате по улиците на тези държави, е много вероятно да видите човек с музикална колонка и хартиени анимационни човечета, които танцуват отстрани. На пръв поглед изглежда наистина интригуващо. Най-вероятно ще привлече вниманието ви и ще спрете да погледате. Голяма грешка. Тези анимационни фигури обикновено се продават за 2 евро, като продавачът ви убеждава, че танцуват под въздействие на звуковата вълна от колонката. В действителност обаче си купувате обикновени хартийки за тези пари. Истината е, че към всяка фигурка има закрепена тънка, почти невидима нишка – така измамникът ги контролира.

Национални облекла.

Къде? В Русия.

Докато се разхождате, не е изключено да се появи някой фотограф, който да ви предложи да ви предложи да ви снима с типични национални облекла. Цената обикновено е съвсем поносима – около 2 евро. Само че има уловка – фотографът е „пропуснал“ да ви каже, че тази цена е само за една дреха, а не за целия костюм.

Местна валута.

Къде? В Египет, Чехия и Италия.

Преди да посетите дадена държава, е необходимо да се запознаете с местната й валута. Важно е да знаете каква валута се използва в момента и каква вече не се използва на територията на страната. Например в Италия могат да ви върнат ресто лири вместо евро центове. Трябва да знаете обаче, че лирата е официално заменена с еврото от 1 януари 2002 г.

В Чехия пък може да ви върнат български левове вместо чешки крони.

Друг търговски трик е, че търговците често не пишат валутата до обявената цена на стоката. По този начин преценяват на момента и според купувача каква валута да му кажат. Винаги питайте в каква валута е обявената цена, за да не заплатите десеторно повече някоя стока.

А вие попадали ли сте в подобна ситуация? Ставали ли сте жертва на измама в чужда държава?

Цветелина Велчева по материали от Bright Side