Внимание, смъртоносен деликатес!

Колкото и да обичате риба, не всяка е подходяща за менюто ни.

Така например горещо ви препоръчваме да избягвате Рибата балон. Или поне ако не знаете как да я приготвите.

Рибата балон е най-отровната сред всички риби, използвани като храна от човека.

Тези риби съдържат смъртоносни количества от отровата тетродотоксин във вътрешните си органи, особено в черния дроб и половите жлези, а също и в кожата. Дори минимално количество от тази отрова е достатъчно, за да парализира човека в рамките на не повече от 20 минути, а след това – и да го убие.

Поради тази дребна подробност е от изключително значение единствено специално лицензирани готвачи да приготвят и продават фугу (японското название на Рибата балон), а консумацията на дроба и яйчниците е забранена. Още по-странното обаче е, че в Япония тази риба се смята за истински деликатес. Разбира се, приготвена от въпросните шеф готвачи, които са специално обучени и знаят как точно да отделят неотровното месо, без да докоснат с ножа отровните органи. Това е единственият начин Рибата балон да не е смъртоносна.

Въпреки това гастрономите умишлено поглъщат минимално количество от отровата, защото тя предизвиква специфично усещане на езика, наподобяващо леко изтръпване и гъделичкане, което трае около 15 секунди след поглъщането на парченцето месо. Ако обаче това желано усещане не премине до 15 секунди, проблемът не е за подценяване - може да се приеме, че човек е тежко пострадал.

Всяка година хора умират именно защото подценяват количеството отрова в консумираните части от рибата. Отровата действа по следния начин: парализира мускулите, като жертвата остава в пълно съзнание, а накрая умира от задушаване. Все още не е открита противоотрова.